czy da sie?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
knapior
Raczkujący
Raczkujący

czy da sie?

Post autor: knapior »

sciagnac ta gume z amorka macie na to jakies patenty? kupilem gwint i chce zdjac te gumki ale niemam pomyslu klucz typu zaba i chytanie za amorka niepomaga nadal sie obkreca :angry2:

jakies wskazowki?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
podbij na gg 7339526 niemoge odpisywac na priv
M
Mateusz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mateusz »

" nie ma rzeczy niemożliwych ,są tylko nieopłacalne" :)

pierwszy sposób :najłatwiej by było jakbyś miał klucz pneumatyczny wtedy odkręcasz bez problemu.

a drugi bardziej zawiły : potrzebny klucz hydrauliczny /żabka /czy co tam jeszcze(taki z regulacja jak zwał tak zwał) , kawałek gumy( jakiejś dentki czy cos w podobie żeby tłoczysko ochronić przed założeniem klucza) , imadło i klucz wymiaru nakrętki ( 21 bodajże)
. bierzemy amortyzator szukamy duzej szpary między zwojami spręzyny( najlepiej jak najblizej gory ) na tłoczysko nakładamy gumę na gumę klucz, w miejscu gdzie normalnie ściskamy rękoma używamy imadła ( oczywiście z wyczuciem w razie potrzeby można zawsze dociągnąć gdyby tłoczysko dalej się obracało) i wtedy lapiemy nakrętke kluczem i elegancko się odkręca. wiem z autopsji bo sam sie męczyłem nie raz jak nie miałem pneumata a ta dość troglodyczna metoda daje rade:) oczysmiscie trzeba uwazać aby nie poharatać tłoczyska no i uważać przy odkęcaniu żeby sprężyna nie oberwać bo może wystrzelić, ja miałem akurat jakieś tram sportowe które były ciut krótsze i sprężyna nie była napięta.
viewtopic.php?t=17298 <-- Polo GTI -->Black Red White<-- :)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Ewentualnie bierzemy klucz od świec z komarka(21)
Obrazek

nakładamy na nakrętkę i imbusem przytrzymujemy tłoczysko. Następnie 1 strzał z młotka i odkręcone. :jester:
l
lexyy
Początkujący
Początkujący

Post autor: lexyy »

podjedz do warsztatu wulkanizacyjnego odkręca Ci pneumatem
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”