dzien dobry. mam takie mysli zeby zmienic moje serce silnika. to jest 1,9 aef na jakis żwawszy silniczek. tak sobie mysle nad 1,9tdi ale tym nie na pompowtryskach i teraz mam pytanko co do mocowan (poduszek ) skrzyni i półosiek. czy to podejdzie bez problemiku??? czy trzeba wszystko przerabiac. oczywiscie pewnie jeszcze trzeba zmianiac kompa i wiazke na silniku ale to nieproblem. mogł by mi ktos co trzeba przerobic i wogóle???
harnasisko poszukaj na clubpolo.uk tam kilka osób to robiło, zastanawiałbym się nad jedną rzeczą, jaki do takiej hybrydy komp byłby najlepszy? z ADXa po korekcie czy z AEA?
Witam mam pytanie bo mój silnik 1.4 8v przeszedł na zasłużoną emeryturę i zastanawiam się czy nie zmienić go na silnik z AFH , ale nie wiem czy to opłacalne i co musiałbym jeszcze wymienić proszę o pomoc znawców
Panowie odkopuje swój temat, mam w planach swap na 1.6 AEE czy musze wymieniać szkrzynie ? i czy podzespoły od AEX-a podejda ?? chodzi mi o rozrusznik,altrenator itp. z góry dzieki za pomoc.
Rozrusznik alternator skrzynia pompa wspomagania sprężarka klimy wszystko to samo. W aee inny jest tylko kolektor wydechowy coś na kształt 4-2-1. Jak szukasz silnika to najlepiej z kompem wiązka zostaje ta sama i najlepiej jak do kompa pędzie dołączona puszka imo z pod kiery i pastylka z kluczyka to chociaż nie będziesz musiał jeździć po magikach.
odebrałem już Polo po swap-ie serce 1.4 AEX już bije i jestem zadowolony z silnika. mogę śmiało polecać 1.4 AEX wszystkim poszkodowanym przez silnik AER. AEX jest tańszy i łatwiej go znaleźć. pasuje plug&play. ja miałem jedynie problemy z tym że krztusił się i gasł na niskich obrotach przy kompie z AER. jak wymieniłem na kompa z 1.4 nie chciał odpalić. Polo zostało podpięte pod lapka z programem diagnostycznym (nie był to program polski Vag) najpierw z kompem od 1.0 i dalej sie krztusił. następnie podpiąłem komputer z AEX, elektryk sprawdził sondę Lambda, wtryski ale nie chciał odpalić. na sam koniec wszedł w immobiliser tam coś zmienił i Polo odpaliło. spalanie w 1.4 jest porównywalne do 1.0 ale o wiele lepiej się zbiera. całość tej imprezy kosztowała mnie 1200zł (500zł silnik+300zł przekładka+200złpaski i napinacze+100zł olej i filtr oleju+100zł elektryk). mam trochę części na sprzedaż z 1.0 AER ale to w moim profilu viewtopic.php?f=56&t=20828&start=20