[quote=""popcorn""]Czy 100km na liczniku równa się 100km drogi? Np. Prędkościomierz pokazuje mi 100km/h a nawigacja w tym samym czasie pokazuje prędkość 92km/h, mógłbym założyć że to nawigacja się myli, ale radar na drodze wyświetla mi zawsze dokładnie taką samą prędkość jak nawigacja. Może radar też zaniża? Teraz zakładając, że jadę z tą samą prędkością (100km/h wg. prędkościomierza) przez godzinę to zrobie 100km, załóżmy, że spali przy tym 7litrów czyli wychodzi 7L/100km. A co w przypadku jeżeli licznik źle oblicza prędkość a co za tym idzie odległość? Jeśli przez tą godzinę faktycznie przejechałem 92km spalanie wychodzi 7L/92km czyli 7,6L/100km. Prawie 10% różnicy w spalaniu to dużo.
Teraz dołóżmy do tego rozszeżalność cieplną paliwa w baku, minimalnie inne włożenie pistoletu do baku (np. troszkę później się wyłączy), i jeszcze kilka innych mało ważnych czynników to z jaką dokładnością jesteśmy w stanie obliczyć faktyczne spalanie? Z dokładnością do 1L/100km?
Matematyka: Mój pali 7L/100 (mój licznik pokazuje 100km/h przy rzeczywistych 92km/h), a kolegi 7.6L/100 (zakładam że jego licznik działa prawidłowo), pojedziemy w trasę wzorcową 500km, jadąc tak samo mi spali 38L i jemu też ale na licznikach będziemy mieli inne wartości przejechanych kilometrów u mnie np. 543km a u niego 500km... Wniosek: Ja jestem szczęśliwszy bo jak oblicze spalanie to mi wyjdzie 7L a jemu 7,6L mimo, że na przejechanie tych 500km zużyliśmy tyle samo paliwa.
To tylko teoria, pewnie też nie da się porównać dwóch różnych samochodów. Dopóki w swoim spalanie mam na takim samym poziomie caly czas to się tym nie przejmuje. Sprawdzalem w kilku różnych samochodach i nawigacja zawsze pokazuje inaczej niż prędkościomierz, ale za to radar zawsze tak samo jak nawigacja... Czyżby producenci aut robili to specjalnie, żeby zaniżyć średnie spalanie? To wszystko przy felgach/oponach zalecanych przez producenta.
Chyba sie nudzę, bo mi się pisać zachciało

Pozdrowiska i miłego weekendu![/quote]
Producent celowo zaniza prędkość , aby , np po wytarciu sie bierznika (kolo mniejsze , szybciej sie kreci) wtedy nie pokazywal za duzo , bo za malo zawsze moze , np , zeby Ci radary zdjec nie robily.