[9n] Problem z turbiną !!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
nerazzurri
Raczkujący
Raczkujący

[9n] Problem z turbiną !!

Post autor: nerazzurri »

Witam, dzisiejszego dnia usłyszałem że w mojej polówce bardzo dziwnie pracuje turbina a mianowicie słychać odgłos jakby tarcia/zacierania oraz spadek mocy.

Co może być z nią nie tak?

Czy turbina z golfa II 1.6 TDI będzie pasowała do POLO 9N 1.4 TDI ?
n
nerazzurri
Raczkujący
Raczkujący

w ogóle gdzie w którym miejscu pod maską ona ta turbina się znajduje?
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Trzeba zdjąć górną osłoną silnika i turbo znajduje się z tyłu od strony ściany grodziowej pod kolektorem dolotowym i przepustnicą. Wystarczy odpiąć wąż gumowy od doltu do turbo (ten który przychodzi na środek turbiny ) jest mocowany na opaskę i sprawdzić czy nie ma luzu (spróbować poruszać na boki i przód tył jakikolwiek wyczuwalny luz kwalifikuje turbo do regeneracji lub wymiany. Jeśli czuć że któryś wirnik obciera o obudowę to już stan krytyczny grożący rozpadem wirnika turbiny .
Lenistwo drogą do postępu
n
nerazzurri
Raczkujący
Raczkujący

a ta turbina od golfa II 1.6 TDI bedzie pasowala do polo 9N 1.4 TDI ?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

nerazzurri, jeśli nawet nie wiesz, gdzie jest turbina to nie baw się z diagnostykę. Jedź do warsztatu. Bo ten dźwięk to może być różne inne rzeczy.

A pomysł wciskania turba z mk2 to w ogóle nieco dziwny. P&P nie sądzę aby pasowało. A przerabiać nie ma sensu, to nie trubo do tego silnika. Turbo to na tyle prosta rzecz, ze na upartego wsadzisz z Bizona do TDI ale to nie ma sensu bo dobrze działać nie będzie.

A jeśli na poważnie to turbina piłuje się to w ogóle tego nie odpalaj bo szkoda silnika. Jeszcze się urwie a nie daj Bóg silnik sie rozbiega i bokiem wyjdzie...
n
nerazzurri
Raczkujący
Raczkujący

Dzisiaj usłyszałem że silnik wydaje odgłosy tak jak silnik "malucha", przy tych odgłosach spada moc i szarpie autem, odgłos jest przerywany? o czym może to świadczyć?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""nerazzurri""]Dzisiaj usłyszałem że silnik wydaje odgłosy tak jak silnik "malucha", przy tych odgłosach spada moc i szarpie autem, odgłos jest przerywany? o czym może to świadczyć?[/quote]
O tym, że powinieneś odwiedzić warsztat...
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”