[9n3] Światła do jazdy dziennej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

[9n3] Światła do jazdy dziennej

Post autor: the_cure »

Chciałbym zamontować w swojej 9N3 jakieś diody do jazdy dziennej, polecicie mi coś z Allegro i jak to ma się do magistrali CAN bo słyszałem że są problemy z podłączeniem?? i jeszcze żeby były takie co się za jakiś czas nie przepaliły bo już kiedyś montowałem diody do postojówek i zawsze się przepalały już po paru dniach,podejrzewam że miało to związek ze wspomaganiem kierownicy bo jak kręcę kierownicą na wolnych obrotach to mi światła mijania przygasają
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

nikt nie wie??????
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Widzę, że nikomu nie chce się odpisać. Co do świateł dziennych z Allegro, to jest tego cała masa. Różnica zazwyczaj jest tylko w ilości diod lub różnią się kształtem. Masz 2 opcje zamontowania takich świateł w swoim polo. 1 opcja, jeżeli nie masz halogenów, to zamontować w kratki z otworami na halogeny + do tego okrągłe, dopasowane światła dzienne. 2 opcja, zamontować płaskie światła w boczne, dolne kratki zderzaka. Pamiętaj, aby światła dzienne miały homologacje RL. Co do podłączenia, zwykle zestawy z Allegro mają zazwyczaj wyprowadzone ok. 2 metry 3 kabli np. czerwony +12V po stacyjce, czarny masa, żółty plus od świateł mijania. Więc cała instalacja polega na dobrym rozmieszczeniu świateł - są pewne normy w jakich trzeba się trzymać. Oraz podłączeniu 3 przewodów i działa. Trzeci przewód, czyli plus od świateł mijania jest po to, aby po włączeniu świateł mijania, światła do jazdy dziennej się wyłączały. Co do szyny CAN, nie ma nic to do rzeczy, nie wyskoczy żaden błąd. Jeżeli twój budżet na światła dzienne sięga prawie tysiąca PLN, możesz skusić się na światła dzienne z Audi S6. Poniżej zamieszczam przykład jak wyglądają w Polo 9n3.
http://www.youtube.com/watch?v=ZcyXCyyGuT8
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
c
ckm111
Newbie
Newbie

Post autor: ckm111 »

Witam
Czy ktoś wie gdzie można w 9n3 znaleźć plus po stacyjce pod maską.
m
marek66
Newbie
Newbie

Post autor: marek66 »

Witam !
Plus po stacyjce znalazłem w wiązce , która dochodzi do wtyczki przepływomierza powietrza ,tam podpiąłem przewód od świateł dziennych i wszystko działa dobrze.
c
ckm111
Newbie
Newbie

Post autor: ckm111 »

a możesz napisać gdzie dokładnie jest ta wiązka i jaki kolor przewodu? Z góry dzięki
m
marek66
Newbie
Newbie

Post autor: marek66 »

Koloru przewodu nie pamiętam , już dzisiaj tego nie sprawdzę najlepiej sprawdzić to próbnikiem 12 voltowym , przepływomierz znajduje się na plastikowej rurze którą wychodzi powietrze do silnika z filtra powietrza , zaraz za filtrem dochodzą do niego kable w plastikowej rurce zakończone wtyczką , która wchodzi właśnie w gniazdo przepływomierza , i właśnie na jednym z tych kabli jest prąd po przekręceniu stacyjki bo o to Ci zapewne chodzi.
K
Karpacz
Newbie
Newbie

Post autor: Karpacz »

Wszystkie potrzebne przyłączenia znalazłem po wyjęciu wyłącznika świateł-delikatnie docisnąć i przekręcić w prawo na zasadzie szukania napięcia po włączeniu stacyjki o potem świateł pozycyjnych.Przejście do wnętrza przez zaślepiony otwór do otwierania maski dla anglików po prawej stronie.Lamp owalne 5-diodowe za 200zł z atesrem i sterowaniem zamontowałem tuż obok świateł przeciwmgielnych.Wszystko działa jak należy
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

Odgrzeję kotleta :-D
Ktoś się orientuje czy na rynku są dostępne światła do jazdy dziennej, które można by było "upchać" w kratki-gdzie fabrycznie są montowane halogeny? Odpowiadając na wasze kolejna pytanie: Nie mam halogenów. Jeśli ktoś ma u siebie takie światła to proszę o info. Linki itp. mile widziane.

Montując światła do jazdy dziennej w miejsce halogenów, będzie to spełniać obowiązujące przepisy?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Przepisy mówią, ze lampy do jazdy dziennej muszą być 25cm od podłoża oraz odległość pomiędzy ich wewnętrznymi krawędziami musi być większa jak 60cm. Do tego nie mogą być wyżej jak 150cm od ziemi, ale to nas nie dotyczy. Ponadto wyczytałem, że przy zapaleniu świateł mijania, światła do jazdy dziennej powinny się automatycznie wyłączać. Zatem chyba nie ma żadnych przeszkód, aby w miejsce halogenów włożyć światła do jazdy dziennej. Chyba, że masz ostrą glebę, to wtedy może jest mniej jak 25cm od ziemi.

Pozdrawiam
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Skoro taki sposób montażu będzie spełniał obowiązujące przepisy to pozostaje mi teraz szukanie świateł które upchnę w otwory w kratkach. Jak na razie nie udało mi się znaleźć takich świateł do jazdy dziennej.
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
K
Karpacz
Newbie
Newbie

Post autor: Karpacz »

Wpisałem w google okrągłe-- światła do jazdy dziennej i znalazłem cały wybór
Pozdrawiam
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Karpacz""] znalazłem cały wybór[/quote]
A wśród "całego wyboru" znalazłeś takie, które będą pasować w miejsce fabrycznych halogenów? :jester: Bo ja jakoś nie bardzo takie znalazłem.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

A fabryczne dzienne latające po zwykłym mijania nie są ok? Ja tam nie narzekam na nie. Nie muszę pamiętać o światłach. Nawet jak wieczorem zapomnę przełączyć to i tak nikt się nie czepnie bo świeca sie w sumie normalne światła :)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""jhosef""]A fabryczne dzienne latające po zwykłym mijania nie są ok? [/quote]
O jakich światłach mówisz? O normalnych światłach mijania?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”