[6n] Jakie amortyzatory?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""MJK""]Może ktoś ma info z ETKI VW Polo co było założone.[/quote]
6N0513031E gazowoolejowy - tyle z ETKI

cena det. brutto 237,10 zł/szt (ASO VW).
ewentualnie mozesz dac gazowoolejowy bilstein b4 z allegro - koszt kolo 110zl/szt
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Poszukalem troche o amorkach i kolejna porcja informacji

Amortyzator gazowy Bilstein B4 tył VW POLO CLASSIC BNE-2848
POLO CLASSIC (6KV2) 11.95 - 07.02

do Hatchbaga nr seryjny amortyzatora powienien byc BNE-C886 czyż nie? a na allegro tylko 2848
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""TranceMorpher""]do Hatchbaga nr seryjny amortyzatora powienien byc BNE-C886 czyż nie?[/quote]
wg katalogu na stronie Bilsteina tak

[quote=""TranceMorpher""]a na allegro tylko 2848[/quote]
jest i BNE-C886
http://allegro.pl/item620999221_bilstei ... l_gaz.html
Awatar użytkownika
gregorib
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gregorib »

Koledzy a co możecie powiedzieć o amorkach Weitec'a bo ostatnio zakupiłem amorki i springi tej firmy a jeszcze nie mam założonych :)
Nie ważne czy wygrasz o metr czy o kilometr...wygrana jest wygraną
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

BNE-C886 jest faktycznie :grin: ale w jakiej cenie, zeby az taka róznica była pomiedzy classic a hatchbag ... dziwne
a o Weitec nie wiem nic, moze ktos inny? wie cos wiecej
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""gregorib""]Koledzy a co możecie powiedzieć o amorkach Weitec'a bo ostatnio zakupiłem amorki i springi tej firmy a jeszcze nie mam założonych :)[/quote]
Sprzęt na pewno dobry, z jakości i komfortu z pewnością będziesz zadowolony :good: Kupiłeś cały kit czy oddzielnie?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Ja znów mała porcje informacji dorzuce wiec podobno była zmiana nr katalogowego (?)
i BNE-C886 = BNE2848
Awatar użytkownika
gregorib
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gregorib »

[quote=""madmax""][quote=""gregorib""]Koledzy a co możecie powiedzieć o amorkach Weitec'a bo ostatnio zakupiłem amorki i springi tej firmy a jeszcze nie mam założonych :)[/quote]
Sprzęt na pewno dobry, z jakości i komfortu z pewnością będziesz zadowolony :good: Kupiłeś cały kit czy oddzielnie?[/quote]

Cały kit, koleś miał założone jak sprowadził z Niemiec Polo ale zdjął bo chciał mieć serię, stan jest dobry także powinno się dobrze użytkować :D
Nie ważne czy wygrasz o metr czy o kilometr...wygrana jest wygraną
Awatar użytkownika
bazi

[quote=""TranceMorpher""]Ja znów mała porcje informacji dorzuce wiec podobno była zmiana nr katalogowego (?)
i BNE-C886 = BNE2848[/quote]
skad wiesz ?
tu maja taniej :
http://amortyzatorysklep.waw.pl/index.p ... _ass=57713
pchnij do nich maila z zapytaniem o to , powinni byc w temacie
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Bo pisałem do kolesia ktory sprzedaje amortyzatory i własnie tak mi odpisał, weź mnie nei stresuj juz zamówione :P ale maila kolejnego i tak wysłałem, zobaczymy co odpisza :]
Awatar użytkownika
bazi

to daj znać co napisali
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Daje znac
"BNE-2848 - POLO CLASSIC (6KV2) 11.95 - 07.02" tyle odpisali :P ze sklepu wyzej

Edit:
"Witam.Jedne i drugie amortyzatory oprocz symbolu niczym innym sie nie roznia - sprzedawalem je wielokrotnie i zawsze pasowaly...Pozdrawiam." - kolejna opinia sprzedawcy
Wątpliwosci rozwiane :) zamontuje dam znac :)

Edit 2: :P
Amortyzatory tylne zamontowane :grin: BNE-2848, osłoby i odboje wymienione, poduszki byly dobre wiec zostały :] wszystko gra i "buczy". Różnica OGROMNA!!! :yahoo: Tył sztywny :yahoo: w porównaniu do tego co mialem :P

301zł i 80zł robocizna bo jednak pojechalem z tym do mechanika ;) Moze i dałbym rade to sam zrobic, ale nikt mi nie chcial gwarancji podbic w ciemno (co oczywiscie rozumiem ;] ).

Teraz pare informacji - ściągacz niepotrzebny, wszelkiego rodzaju zaciski tez nie, sprezyne wystarczy scisnąc recznie, nastepnie dokreca sie ją śrubą i tyle. Jesli ktos jest "majsterkowiczem" i nie zalezy mu na gwaracnji to spokojnie sam to machnie i bedzie miec niecałą stówkę w kieszeni :oki: . Porównywałem stare oryginalne z BNE-2848, sa wymiarowo identyczne (podstawka pod sprezyne -solidniejsza w BNE-2848)

Teraz mysle czy przodu nie zrobic :cool:
ś
świst
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: świst »

U mnie z tyłu były olejowe całkiem padnięte (olej wylany z jednego - drugi może ciut lepszy) chyba firmowe jeszcze (polo z '96) - do tego jak okazało się przy wymianie odbijaki rozwalone z jednej strony (na tym gorszym amortyzatorze prawie 1/3 brakowało. Nie będę pisała że koszmar po drodze Kraków - Limanowa towarzyszył mi 'non stop'. Nie tyle ciury to nierówności jezdni. Samochód kupiłem od wujka który nie rozwijał nim chyba więcej niż 70 na gładkiej drodze. Tak nie dało się jeździć ale i tak zrobiłem prawie 1000 km. Przy znaczym obciążeniu (5 chłopa) uderzałem tyłem na każdym - nawet najmniejszym garbie drogi już przy 40 km (wtedy o te większe nierówności). Cierpliwość mi się szybko wyczerpała a kasa równie szybko się znalazła.

Zdecydowałem się na Amortyzator SACHS 290929 (gazowe) w http://sklepmoto.pl/ za niecałe 125 PLN (teraz już prawie 130) + odbijaki + osłony (też Sachs chyba prawie 70 PLN). I... trochę jestem zawiedziony. Oczywiście różnica ogromna ale czy to jest to czego oczekiwałem? Wydają się mi jednak trochę za miękkie. Autko ma dalej tendencje do bujania w drodze - ale w określonych granicach (wczesniej parę razy wpadałem w twz. suchy poślizg - z 3 razy to się już bałem że wypadnę z drogi). Szkoda że nie było tego wątku wcześniej bo pewnie zdecydował bym się na te twardsze (Sachs 170 885 lub Blistein'y) jednak różnica cenowa była dla mnie za duża - teraz te drugie (170 885) staniały o ponad 10 PLN na szt. więc na jednym jest tylko 20 PLN różnicy. Gdy zamawiałem było to ponad 35 :/.

Suma sumarum jak ktoś kocha zakręty (co nie jest równe niebezpiecznej jeździe) Ja po równym jadę 70-90 tam gdzie można z ponad 100 oraz nie jeździ po super drogach (jak choćby E/A4) to jednak radziłbym twardsze - żałuję że teraz ciężko już będzie mi je zmienić.

Wymiana 50 PLN u mechanika na wsi (Łęki - Łososina Dolna) za 50 PLN. Szybko i prosto - dla kogoś kto ma ochotę i odrobinę żyłki technicznej (odrobinę naprawdę wystarczy) do zrobienia (tył!) w bardzo prosty sposób. Nie ma się naprawdę czego obawiać. Ja musiałem jechać do mechanika bo nie mam za bardzo ani czasu ale chodziło o gwarancję (montaż tylko w zakładzie mechaniki pojazdowej).

PS> Teraz zakładam gaz - jeżeli ktoś ma jakieś rady dla 'zielonego' w tym względzie kierowcy (oraz chęć rewanżu ;)) to serdecznie o nie proszę - żeby nie zakładać nowego wątku to dołączam do tego: viewtopic.php?f=13&t=3935&start=0 . Pomocne będą nawet informację czy wstawiać II czy kolejne generacje do mojego 1.4 60KM z '96 150 tys. :) Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Podłącze się pod temat.
Co polecacie, amortzatory gazowe czy gazowo-olejowe. Bo już sam nie wiem co wybrać.
Awatar użytkownika
lukasz6oo

Post autor: lukasz6oo »

Wita ja polecam ci Kayaby gazowe 180zł szt włąsnie mam je od 3 tygodni i są o wiele lepsze niz seryjne bo auto wiele lepiej trzym sie w zakrętach nie przechyla i napewna sa twardze od seryjnych .
RUMAK
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”