sposób na porysowaną szybę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Piotr Ka
Newbie
Newbie

sposób na porysowaną szybę

Post autor: Piotr Ka »

Witam,
czy istnieje jakiś sposób na porysowane szyby oprócz oczywiście ich wymiany. Kupiłem samochód, który ma bardzo mocno porysowane szyby od odśnieżania. W dzień jeszcze da się jechać, ale w nocy to jest dopiero tragedia. Światło od nadjeżdżającego z przeciwka samochodu tak się załamuje na tych rysach, że nie da się jechać. Mój poprzednik chyba szron z szyby usuwał papierem ściernym - i to o ziarnie 40.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2009, 17:25 przez Piotr Ka, łącznie zmieniany 1 raz.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

można spolerować
HARTIM HARTPOLISH w google i prawdy się dowiesz
możesz iść do sklepu z odczynnikami chemicznymi i szukać tlenku ceru

ale bez maszynki polerskiej nawet nie myśl o takiej robocie
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mazzi »

Specjaliści są w stanie poradzić sobie z większością uszkodzeń szyb. Czasami jednak zmuszeni są odesłać klienta z kwitkiem.

Warunki naprawy
- Drobne uszkodzenia szyb dadzą się naprawić, ale pod pewnymi warunkami - wyjaśnia Adam Borowski, właściciel sopockiego Zakładu Naprawy i Montażu Szyb Samochodowych "Adan". - Po pierwsze, szyba musi być uszkodzona z zewnątrz, po drugie uszkodzenie musi być stosunkowo świeże, wreszcie po trzecie - jesli usterka to pęknięcie, nie może ono przekraczać dwudziestu centymetrów.
Uszkodzenia szyb to przeważnie własnie pęknięcia (sprawiające więcej kłopotów przy regeneracji), albo uszkodzenia punktowe, zwane "oczkami".

Po amerykańsku
Podstawowa metoda regenaracji szyb samochodowych polega na wypełnianiu ubytków specjalną żywiczną masą. Efekt regeneracji jest zwykle na tyle dobry, że naprawianego miejsca nie sposób odróżnić od nienaruszonej częci szyby.
- W naszym zakładzie stosujemy metodę amerykańską - mówi Adam Borowski. - Polega ona na wypełnianiu uszkodzeń w szybie żywicą utwardzaną promieniami ultrafioletowymi (UV) - tzw. anaerobową. Trwałość takiej regeneracji jest bardzo wysoka.

Pierwsza pomoc
Przy większych uszkodzeniach zaleca się wymianę całej szyby. Dotyczy to zwłaszcza większych pęknięć.
- Regeneracja dużych pęknięć szyb to tylko doraźna pomoc - mówi Grzegorz Burczak z firmy Jaan zajmującej się montażem i naprawą szyb samochodowych. - Można wprawdzie jeździć z naprawioną szybą, ale warto pomyśleć o jej całkowitej wymianie. Nie dotyczy to uszkodzeń punktowych.
Naprawa szyby samochodowej, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii, nie zajmuje zwykle więcej niż trzy godziny. Regeneracja mniejszych uszkodzeń trwa najwyżej godzinę.

Koszt naprawy szyb samochodowych

* Regeneracja szyb samochodowych jest zwykle dużo tańsza niż wymiana całej szyby.
* Cenę ustala się indywidualnie, biorąc pod uwagę skalę uszkodzeń.
* Przy wycenie kosztów naprawy pod uwagę bierze się nie markę wozu, a rodzaj uszkodzenia.
* Orientacyjny koszt regeneracji mieści się w przedziale od 50 do 130 złotych.
Autor: Michał Głombiowski

Od siebie dodam jeszcze:

klick to PDF

Oraz....

klick

Ogólnie z tego co wyczytałem bazuje to na jakiejś żywicznej chemii... I oczywiście polerce ;)

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Mazzi tyle że masa plastyczna to naprawa odprysków, a ja tu piszę o rysach. Jak są same rysy to mechaniczna polerka załatwia sprawę.
P
Piotr Ka
Newbie
Newbie

Post autor: Piotr Ka »

Dzięki koledzy za info.
A może ktoś wie, gdzie w Bydgoszczy jest dobry specjalista do szyb?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

panowie podlacze sie do tematu ja nie mam rys ale mam dziurki od kamyczkow ale tych dziurek jest masakrycznie duuuzo cala szyba jakby padał grad z kamyczków na dodatek mam maske tak samo zbita ;/ pod slonce nie da sie ejchac bo prawie nic nie widac a w nocy jeszcze nie jechalem ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
Mazzi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mazzi »

[quote=""suhhar""]panowie podlacze sie do tematu ja nie mam rys ale mam dziurki od kamyczkow ale tych dziurek jest masakrycznie duuuzo cala szyba jakby padał grad z kamyczków na dodatek mam maske tak samo zbita ;/ pod slonce nie da sie ejchac bo prawie nic nie widac a w nocy jeszcze nie jechalem ;)[/quote]

To przeczytaj cały wątek jeszcze raz! Jak nic nie znajdziesz to jeszcze raz, i jeszcze raz...

Pozdrawiam
Mazzi
I\'m back!

Polo by Mazzi
k
kucharz1982
Newbie
Newbie

Post autor: kucharz1982 »

Wiem, że nie specjalnie chcecie się zabierać za wymianę szyby, ale może warto to rozważyć???

Miałem porysowaną szybę z drobnymi odpryskami.
Robić jej nikt nie chciał :-(

Za nową szybkę (zielona) z montażem zapłaciłem 350 zł. to chyba dość niewygórowany koszt.
Szybkę kupiłem na allegro (289,00).

link do innej aukcji (ale tego sprzedawcy :crazy: )
http://www.allegro.pl/item643982618_vw_ ... _nowa.html

Koszt chyba niezbyt wygórowany a efekt powalający :yahoo:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
klon
Początkujący
Początkujący

Post autor: klon »

kucharz1982
no tak, koszt może niewielki, ale przy odsprzedaży będą podejrzenia o dzwon. Chyba, że szybę zostawić i dodać jako gratis przy sprzedaży. To byłby dowód, że szyba tylko porysowana była.
Obrazek
s
sebastian34
Newbie
Newbie

Post autor: sebastian34 »

mam ten sam problem,szybę wymieniałem w październiku a na wiosnę już była cała w rysach.Zdaję sobie sprawę,że traktowałem ją w zimę skrobaczką,ale w poprzednią zimę też tak robiłem,a mimo to oryginalna szyba nie dostała takiej masy zarysowań?zastanawiam się czy mi nie zamontowali jakiejś lipnej sztuki,mam rachunek i chyba podjadę do tego warsztatu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”