[Variant] Wycieraczki szaleją ...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Markow
Newbie
Newbie

[Variant] Wycieraczki szaleją ...

Post autor: Markow »

W moim Polo Variant (2001 r. 1,9 SDI) szaleją wycieraczki przednie i tylna. Do tego stopnia, że musiałem wyjąc bezpieczniki. Podczas jazdy jak samochód "podskoczył" potrafiły się uruchomić i pracować bez opamiętania. Podejrzewam, że to awaria przekaźnika wycieraczek. Bardzo proszę o pomoc. Czy to faktycznie problem przekaźnika ? Gdzie można go nabyć ? Gdzie się on znajduje w tym samochodzie (przejściowe zegary) ? I czy można go łatwo wymienić ? Chciałbym tylko nadmienić, że posiadam ten samochód od miesiąca i jestem laikiem jeśli o VW chodzi.
Dziękuje i pozdrawiam
m
marcin1983
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcin1983 »

prawdopodobnie manetka do wymiany mialem podobny problem . poszukaj na szrocie lub allegro .
M
Markow
Newbie
Newbie

Post autor: Markow »

Dziękuje ! Pójdę tym tropem :-)
Pozdrawiam
Markow
Awatar użytkownika
asshole87
Newbie
Newbie

Post autor: asshole87 »

dokładnie, polecam również obejrzeć kostkę przełącznika
one kozie death!
R
Rycho 2265
Newbie
Newbie

Post autor: Rycho 2265 »

Miałem to samo w moim Classicu .Znalazłem odpowiedż właśnie na forum.Chodzi o mały dzyndzelek włączający wycieraczki przy uruchamianiu spryskiwacza.Mnie ta naprawa kosztowała 20gr,tyle ile szklany bezpiecznik do radia . Stłukłem go ,a z mosiężnej miseczki zbezpiecznika usunąłem lut ,wyprostowałem lekko skróciłem i nałożyłem na ten starty dzyndzel.Działa perfekcyjnie grubość blaszki jest wartością starcia się dzyndzelka. :thumbsup:
c
carlo
Newbie
Newbie

Post autor: carlo »

U mnie problem ten sam. Czy przełacznik zespolony w modelu 6N jest taki sam jak w modelu 6N2? Wygladaja podobnie, ale czy beda pasowac. Mam kombi z 2000r z nowym srodkiem. Z gory dzieki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Screamer
Newbie
Newbie

Post autor: Screamer »

Nie będę zakładał nowego tematu, ale też mam problem z wycieraczkami i może mi poradzicie czy może dotyczyć to silniczka czy raczej manetki a może bezpieczników?

Objaw jest taki, że przestały mi całkowicie działać spryskiwacze tylny i przedni oraz przednie wycieraczki. Po prostu rano uruchomiłem autko i nie działało. O zamarznięciu raczej nie ma mowy. Jedyne co działa to tylna wycieraczka ale tylko po wciśnięciu przycisku - wciśnięcie dźwigni nie działa, więc obstawiałbym manetkę. Jak myślicie? Co należy wymienić?

Pomóżcie bo jazda bez wycieraczek w taką pogodę to udręka... :(
Polo 6N2 1.4 MPI

Obrazek
Awatar użytkownika
piotrom87
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: piotrom87 »

Miałem podobne problemy: 1) nie mogłem spryskać przedniej i tylnej szyby oraz 2) wysiadły wycieraczki z przodu.

Problem 1 był spowodowany tym że nie wymieniłem płynu do spryskiwaczy na zimowy i zamarzło albo w wężykach albo w zbiorniku.
Twierdzisz że u Ciebie na pewno nie zamarzło. A słyszysz dźwięk działania pompki?? Bo u mnie był on słyszalny, tylko płyn nie leciał przez dysze.

Znalezienie źródła problemu 2 było nieco trudniejsze. Pióra wycieraczek nie były przymarznięte do szyby, ale gdy włączyłem wycieraczki to za każdym razem przepalał się bezpiecznik (także je sprawdź). W końcu dostałem się do mechanizmu i silniczka wycieraczek ale tam też nie wyglądało że coś zmarzło. Wobec tego przejechałem autem ok 10 km żeby je trochę nagrzać i skutek ten sam. Dalej nie działa.
W końcu wysiadłem z samochodu, rozruszałem wycieraczki manualnie (trzeba użyć trochę siły aż same wykonają ruch) i nagle zaczęły działać. Moim zdaniem, do silniczka dostała się woda i przy dużym mrozie po prostu zamarza. Więc jeśli wcześniej wycieraczki działały Ci, to przy obecnych mrozach wszystko może zamarznąć :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”