[86c] sonda lambda i BINGO M

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

[86c] sonda lambda i BINGO M

Post autor: pierburg »

Witajcie koledzy, mam do was pytanie opisze pokrótce problem...
mam w poli instalację 1generacji bo silnik jest na gaźniku i teraz pytanie czy mogę założyć 2 generację i wspawać sondę a dokładniej czy sama sonda będzie mogła współpracować z komputerkiem BINGO M? bez sterownika od benzyny itp z góry dzięki:)
-tato ten silnik jest zepsuty?
-nie synku...to diesel
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

wspawać możesz ale co ma ci dać ta sonda jak nie masz sterownika??
w gaźniku nie ma sondy
chyba że zrobisz sondę szerokopasmową i bedziesz zewnętrznie ustawaiał mieszankę
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

kolego vwkas18 zadałem to pytanie bo na schemacie podłączenia BINGO M sonda jest chyba odcinana od ecu benzyny i emulowana jest tak? a potem sama współpracuje ze sterownikiem LPG? a mi chodzi o to żeby nie było ecu benzyny tylko sam gaźnik, nie chodzi mi o wygodę w automatycznym przełącząniu na gaz tylko o oszczędność bo 1 generacja jest krótko mówiąc niedoskonała, 2 zresztą też ale w mniejszym stopniu, tzn że bez ecu benzyny nie ma co marzyć o 2 generacji na gaźniku? głównie chodzi mi tylko o wskazania sondy, a najlepsza do tego by była z tego co zrozumiem sonda szerokopasmowa?
-nie synku...to diesel
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

masz instalację gazową 2 generacji sterowaną na lambdzie...
powiem ci że najlepiej było by podjechać do gazowników co oni na to
napewno emulator jakiś będzie potrzebny
sonda wąskopasmowa daje 0 albo 1 czyli bogato lub ubogo musi czymś być sterowana
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

ok a jeżeli na przykład założymy że mam już tą sondę w wydechu to po osiągnięciu temperatury pracy ona sama generuje napięcie tak? jest takim jakby ogniwem galwanicznym? bo jeżeli tak to ten komputer benzynowy byłby teoretycznie zbędny bo do działania 2 generacji nie jest konieczny sygnał z tps a to już ogromny plus przy zakładaniu takiej instalacji do gaźnika, bo montaż monowtrysku tylko poto żeby założyć sobie gaz 2 generacji jest nie opłacalny bo prawie przekroczy wartość wozu dlatego chce bazować tylko na sondzie, a to czy lepsza jest wąsko czy szerokopasmowa to już by można dobrać eksperymentalnie zaczynając od tej tańszej 0-1v, narazie tylko tak teoretyzuje jeśli się mylę to proszę o poprawienie mnie, a co do gazowników to też zasięgnę ich rady jeśli będę miał okazję o ile nie karzą sobie za to płacić:)he:)
-nie synku...to diesel
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

wiesz musisz się dowiedzieć dokładnie tak żeby nie wysadzało ci podstawy gaźnika
napewno będzie coś potrzebne
nie pomogę ci aż tak bardzo bo nie lubie LPG i się nie znam na kuchenkach :piwo:
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

hehe kuchenkach:) ale dzięki za dobre chęci kolego vwkas18:) prawdę mówiąc też nie lubię LPG ale co zrobić...wszyscy wiemy o co chodzi:) gdyby benzyna była po 4 zeta to w życiu bym tak nie skrzywdził poli
-nie synku...to diesel
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

ogólnie jak dla mnie gra nie warta świeczki i oszczędność znikoma co do kosztów i całej roboty no chyba, że zamierzasz jeszcze pojeździć polówką przynajmniej te 4 lata lub natrzepać xxxxxx km rocznie. już lepiej moim zdaniem fundnij sobie dobrą regulację, regenerację parownika, wymianę filtra gazu, BLOSa etc.
Obrazek
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

filtry wszystkie są ok akurat o to dbam, a co do opłacalności hm nawet jeśli pole by się kiedyś wyrejestrowało to zawsze można bingo przełożyć do innego wozu, ale raczej będę ja trzymał trochę:) model 86c musi u mnie być i tyle:) dużo czytałem na temat tej sondy i raczej to działać będzie, tylko dla lepszego wykorzystania możliwości sterownika BINGO M poprostu dorobię sobie jakiś czujnik przepustnicy np montaż z innego vw na monowtrysku, a napięcie 5v do czujnika TPS poda się przez stabilizator 5v i gitara:) chyba:)
-nie synku...to diesel
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

pierburg wyrejstrować fizycznie nie możesz albo sprzedać albo zezłomować (albo obejść to wiadomo jak) tak ale monowtrysk to już komputer :grin:
w gaźniku masz niskie ciśnienie paliwa o wysokiej wydajności
a już w mono masz średnie ciśnienie i średnią wydajność paliwa
ogólnie taka kompilacja nic ci nie zmieni bo i tak będziesz musiał robić wiązki
Awatar użytkownika
qboslavo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: qboslavo »

ale się napaliłeś na to bingo m :grin:
skoro chcesz pójść na przód to moim zdaniem cały krok albo wcale bo pół kroku to nawet nie wiem czy można by nazwać sztuką dla sztuki.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”