[6n] Jakie amortyzatory?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Czytając cały watek pewnie domyslasz sie co powiem
Ja polecam zdecydownie bardziej gazowe :) rewelacja, reaguja bardzo szybko na nierównosci podłoża, auto twardsze efektu bujania itp nie ma żadnego!!
Odrazu pisze ze nie mialem do czynienia z innymi poza Bilstein, jednak z całą pewnoscią moge Ci je polecic, nie pozałujesz :grin:
a wybór nalezy do Ciebie :P
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No i tak tzeba będzie zrobić. Dzięki za info. Dodatkowe pytanie: macie jakąś stronkę do polecenia gdzie można zamówić w przystępnej cenia amortyzatorki?? I jakie konkretnie amortyzatory Bilstein'a lub KaYaBa'y wybrać żeby pasowały? Bo jak sprawdzam to gazowe mogą być za 120zł jak i za prawie 400zł.
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Amortyzator gazowy Bilstein B4 tył VW POLO CLASSIC nr BNE-2848
Amortyzator gazowy Bilstein B4 tył VW POLO HATCHBAG nr BNE-C886

Oba sa identyczne, czym sie róznią?... ja nie znalałem zadnej róznicy
Poniewaz zamówilem z allegro (polecam, taniej nie znalazłem :grin: ) te "niby" do classica BNE-2848 (sprzedawca zapewniał ze to dokladnie to samo co BNE-C886) porównywałem z oryginałami i są kropka w kropke takie same, inne wizualnie jest tylko oparcie sprezyny, ale wymiarowo identyko.

Poczytaj cały wątek to dowiesz sie wszystkiego :)

Pozdrawiam
:cool:

-- Wto Lip 14, 2009 3:22 pm --

Tak jak mowiłem "za jednym zamachem" :P a ze zamach był długi to własnie dzis Polo dostało amortyzatory takze na przód Bilstein B4 VNE-4501 odboje + osłony + poduszka. :grin:
Moje odczucia :cool: : auto lepiej hamuje, nie nurkuje tak w zakretach, przód wydaje sie byc duzo (na ile to mozliwe przy nie sporotowym zawieszeniu) sztywniejszy, brak bujania jakiegokolwiek, na nierównosci reaguje perfekcyjnie. Co tu sie duzo rozpisywac jesli ktos ma zamiar zmieniac amortyzatory, ja z czystym sumieniem polecam Bilstein B4 zarówno na tył jak i przód. :yahoo:
Pozdrawiam :)
t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

witam.jestem nowy,nie chcę zakładać nowego postu żeby nie zaśmiecać:-)mam takie pytanko-dziś wymieniłem amorki tylnie na nowe,gazowe,dałem też nowe osłony i odboje,i właśnie odboje są dłuższe od starych,nie wiem może tamte były już tak wytarte:-)czy ktoś mi może napisać czy jest jakaś ustalona długość odbojów?bo mam wrażenie że tył jest teraz za twardy,czuje się jak na taczce:-)dodam że jeszcze będę zmieniał na przodzie bo są do wymiany,może to ma jakiś wpływ na komfort jazdy?
Green dragon
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Hmm co do długości to Ci nie pomoge bo poprostu nie wiem ile powinny, ale znalazłem lineczka i wg mnie powinno to wygladac tak http://images40.fotosik.pl/182/bf82c701be031313med.jpg Ja osobiscie mam troszke krótsze :D
Wpływ na komfort jazdy wg mnie jest znaczący, auto nie nurkuje w zakretach, w miom przypadku zrobilo sie tez ciutke ciszej jadac po kocichłbach, pewniej sie prowadzi.
d
digitaladam
Newbie
Newbie

Post autor: digitaladam »

A czy ktoś z Was zakładał na tył amortyzatory ojejowe? Mi akurat bardziej zależy na komforcie jazdy, niż na wyczynach. Choć nie chcę mieć też mniejszej stabilności jazdy niż ta, którą oferuję montowane fabrycznie. A Bazi napisał, że w fabrycznie były zakładane gazowoolejowe.
Pozdro
c
czop_master
Newbie
Newbie

Post autor: czop_master »

Witam,
Chciałem zadać pytanie odnośnie amortyzatorów monroe ? co o nich myślicie ?
Są tańsze niż KYB o 30 zł i nie wiem czy się nie skuszę ?
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""czop_master""]Chciałem zadać pytanie odnośnie amortyzatorów monroe ? [/quote]
omijać z daleka. Jakby nie reklamy w ogole by sie nie sprzedały.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote=""czop_master""]Witam,
Chciałem zadać pytanie odnośnie amortyzatorów monroe ? co o nich myślicie ?
Są tańsze niż KYB o 30 zł i nie wiem czy się nie skuszę ?[/quote]
U brata w golfie III po roku jeden monroe zaczął ciec :banghead:
S
Sako11

Post autor: Sako11 »

Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

Mam pewne pytanko bede niedlugo zmienial amorki i mam pewne pytanie. Co za sprezyny kupic do bilsteinow b4 zeby bylo w miare sztywno ale zeby auto dobrze wybieralo nierownosci.
Moja Pola - German Style Project
m
matii88
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: matii88 »

Nie wiem czy warto kombinować z jakimiś krótszymi sprężynami na standardowe amorki, szybciej sobie załatwisz amortyzator + jego praca nie będzie naturalna, pewnie będzie ci auto skakało jak ping pong i wylądujesz gdzieś w rowie. Może są jakieś normalne springi tylko twardsze nie obniżające, w sumie sam bym nad takimi się zastanowił bo chciałbym mieć chociaż twardziej jak niżej nie mogę.
Sunker One Elite + Wilson Little Will = Powrót do korzeni :)
Awatar użytkownika
ediada
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ediada »

Witam,

Polecam 2 firmy: KAYABA Excel G i Bilstein B4 lub sportowe B6.
Myślę, że do Polo wystarczające będą Bilstein B4.
Amortyzatory KAYABA i BILSTEIN są jakościowo porównywalne przy czym KAYABY są trochę droższe.
W innych autach zakładałem i jeździłem zarówno na KAYABA i BILSTEIN, nie zauważyłem żadnych różnic.
Zresztą opinię moją podzielają użytkownicy z innych fan-klubów.
Co do sklepów to polecam firmę Auto-Zmax z Nowej Soli, ul. Chopina 2, tel. 504071245 lub 0683878536.
Solidna firma. Kupowałem już u nich amortyzatory Bilsteina, klocki, tarcze ATE do innych aut.
Przekopałem net i śmiem twierdzić, że mają najlepsze ceny w Polsce (taniej niż na Allegro). Sam lada chwila kupuję amortyzatory do Polo.
Bilstein B4
Przód VNE-4501 165 zł szt.
Tył BNE-2848 105 zł szt.
Komplet osłon i odbojów na oś: zamienniki 30 zł, Bilsteina 60 zł.
plus oczywiście przesyłka.

Pozdrawiam
[size=12px]
Awatar użytkownika
NATE
Newbie
Newbie

Post autor: NATE »

hej,

czym się różnią BNE-2848 od BNE-c886

do mojej polo (1.0 AEV, 6N1) w katalogu bilsteina wyskakują te drugie jako zalecane. Cenią je na 150-170 sztuka (allegro-sklepy)
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

NATE no i dobrze wyskakują, bo te pierwsze z tego co się dokopałem są do Classica :grin:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”