[6N] Wycie w konkretnej sytuacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
stachu_gda
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Wycie w konkretnej sytuacji

Post autor: stachu_gda »

Witam,

W mojej polówce coś wyje, kiedy jadąc na piątym biegu (na innych biegach problem nie występuje albo go nie słyszę co też jest prawdopodobne :) ) hamuję silnikiem lub pedał gazu mam "na granicy wciśnięcia". Wycie ustępuje po wysprzęgleniu oraz pod obciążeniem (kiedy docisnę gaz). W praktyce odgłos najbardziej słychać przy około 85-90 km/h, poniżej go nie ma, powyżej stopniowo ustępuje.

Odgłos to coś pomiędzy wyciem, huczeniem a głośnym rezonowaniem, trochę jakby coś było luźne i hałasowało.

Trudno mi dokładnie określić, skąd dochodzi hałas (skrzynia? sprzęgło?).

Pytanie: co to może być? Auto ma teoretycznie 190 tys przebiegu, ja zrobiłem nim niecałe 30 tys, hałas stopniowo się nasilał a teraz mnie wkurza bo miesięcznie robię po 5 tys przebiegu i chcę uniknąć niepotrzebnego uziemienia z powodu swojego zaniedbania.

Olej w skrzyni jest :)

Zdaję sobie sprawę że to trochę wróżenie z fusów, więc jeśli potraficie polecić kogoś z okolic trójmiasta kto umie rzetelnie określić przyczynę hałasu oraz podjąć się naprawy za ludzkie pieniądze to będę wdzięczny.
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

a z wydechem wszystko ok? Nie odpadła Ci jakaś osłona blaszana pod autem? Są tam i u mnie tez wyła bardzo i tylko w ograniczonym zakresie obrotów...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
s
stachu_gda
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: stachu_gda »

No własnie wydechem okazało się że jest słabo, po wypłacie będę wymieniał. Napiszę wtedy czy Twoje podejrzenia okazały się słuszne.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Nie chcę wróżyć z fusów ale u mnie podobne objawy w 6N były jak się skrzynia skończyła :( a biegi Ci nie wypadają ?? bo mi na przykład piątka potrafiła wylecieć. Ogólnie w trójmieście na Śnieżnej w Gdańsku masz warsztat co typowo skrzynie naprawia. Wpadnij kiedyś na spot w ekipie jest mechanik samochodowy (LeMaNeK) to by osłuchał i pewnie od razu wiedział co jest nie hallo
Ewentualnie wbij się w dział warsztaty na forum, tam masz namiary na mojego mechaniora, ogarnia polówki za przyzwoitą kasę to pewnie by dał radę zdiagnozować co jest
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

na 90% padnięte łożysko piątego biegu, weź go na 3 i 4 pociągnij do 100km/h i zobaczysz czy na pewno
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”