problem ze sprzęgłem

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

l
lewicki01
Newbie
Newbie

problem ze sprzęgłem

Post autor: lewicki01 »

Witam!

Mam taki problem ze sprzęgłem, że mogę wrzucić z 1 na luz bez wciskania sprzęgła a później wrzucić 2 też bez sprzęgła, przyspieszyć trochę znowu wrzucić na luz bez sprzęgła i włączyć 3 bez sprzęgła. tak samo jest na 4 i 5 biegu. nie mogę jednak włączyć biegu niższego ani 1 bez użycia sprzęgła. pedał chodzi dosyć ciężko i "bierze" od samej podłogi...

Jednak jak już jadę to nie czuję żeby się mi sprzęgło ślizgało, nawet jak ostro ruszam na suchej powierzni to koła buksują a przy podjazdach pod gorę też nie czuję uślizgów.

Co może być tego przyczyną??

//Dodaj w tytule o jakie auto chodzi... Twój podpis mówi co innego niż Twój profil. Zdecyduj się.// G.
było polo BYŁ peugeot będzie polo!!!
sentyment pozostał....
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

o ile dobrze zrozumiałęm to ty chcesz wrzucac biegi bez użycia sprzęgła???? A po co ????? To że bierze od samej podłogi to dobrze.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Stawer
Początkujący
Początkujący

Post autor: Stawer »

Ja wiem, ze niektorzy bawia sie we wrzucanie biegow bez sprzegla (ponoc sie daje jak sie wyczuje, ja nie probowalem nigdy) ale pytanie moje brzmi - po co? Sprzeglo jest od tego zeby go uzywac.

Dopisz cos jesli Cie zle zrozumielismy, ale jak dla mnie to masz wszystko w porzadku.
l
lewicki01
Newbie
Newbie

Post autor: lewicki01 »

chodzi własnie o to że ja nie chcę wrzucać tych biegów bez sprzęgła!
Ale normalnie chyba nie powinno być tak łatwo zmieniać biegi bez sprzęgła?? :niewiem:

mam wrażenie jakby samochód jechał na lekko wciśniętym sprzęgle (sprzęgło się na 100% nie ślizga) ale z kolei jak wrzucam 1 to wydaje mi się, że czasami go nie wysprzęglam do końca tak jakby brakowało jeszcze paru cm skoku pedału... to mnie trochę niepokoi...

większość aut ma tak że na samym końcu skoku pedału, samochód jest 100% wysprzęglony, puszczam pedał o ok. 1cm i powoli sprzęgło "łapie" puszczam dalej i samochód rusza...

u mnie jest tak że puszczam 0,5 cm i już właściwie zaczynam jechać, pedał przez całą długość skoku, porusza się z takim samym oporem...

to tak jakby wyjaśniać "-coś mi skrzypi w samochodzie, -jaki odgłos wydaje?? -iiiioooii :D )
było polo BYŁ peugeot będzie polo!!!
sentyment pozostał....
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

to tzreba podregulować sprzegło :hmm:
chociaż wydaje mi sie nie masz regulacji na lince tylko sie sama reguluje :hmm:
więc trzeba wymienić linke
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
k
kamillo_86
Newbie
Newbie

Post autor: kamillo_86 »

czesc, sprzeglo w polo jest na lince i da sie je wyregulowac za pomoca 2 kluczy. z tego co pamietam to 10 i 13.

-- Sob Gru 13, 2008 9:04 pm --

czesc, sprzeglo w polo jest na lince i da sie je wyregulowac za pomoca 2 kluczy. z tego co pamietam to 10 i 13.
M
Marcin_86_21
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Marcin_86_21 »

Jak jest samoregulator to sie nie da wyregulować ręcznie zobacz czy na końcu linki przy skrzynie masz nakrętki z kontra jak nie to jest samoregulator gdzies w połowie linki wtedy najlepiej kupić nowa linke
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gregor23pl »

ja myśle kolego ze szukasz problemu na siłe.

masz wszystko wporządku , ew. podciag troszke sprzęgło na lince tak jak koledzy pisali .

a to że nie możesz zmienić biegu na niższy bez sprzęgła to normalna sprawa, zmienic sie da lecz trzeba umieć :gitara: . masz sprzęgło to używaj a nie męcz skrzyni.

ja mam tak ze mi późno bierze, znaczy musze dużo sprzęgło puścić zeby auto zaczęło ruszać- i też cieżko chodzi .

kwestia regulacji?
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”