Glosniki - Podszybie

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
drix1994
Początkujący
Początkujący

Post autor: drix1994 »

W Radiu mam opcje Sub OUT albo Rear OUT ani jedno ani drugie nic nie daje. Tylko zastanawia mnie fakt, że tak jak na zdjęciu jest narysowany mostek na wzmacniaczu, tu gdzie się wpina głośniki. Too na tym mostku jest prąd, a na wejściach gdzie są wpięte głośniki zero śladu prąduu. I nie wiem czy przypadkiem nie podpiąłem odwrotnie mostka / głośników ??
d
drix1994
Początkujący
Początkujący

Wszystko jasne, głupi jestem i tyle :P źle podpiąłem kable :) wywaliłem ten "ślepy" kabel, przepiąłem jak należy i teraz jest ok. Aczkolwiek w/w głośników nie polecam...na ok. 22 dB w radiu (przy podpiętym wzmaku), zaczynają charczeć.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Kolego, co to za zworka na wyjściu ze wzmacniacza?
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Aoox""]Kolego, co to za zworka na wyjściu ze wzmacniacza?[/quote]

+1

Takich rzeczy sie nie robi i wzmak mógł przejść w tryb zabezpieczenia o ile nie uwaliło koncówki mocy :scratch:
Przewody głośnikowe z tego co widze, też źle podłączone :glare: -tryb mostkowania czyli "Bridged" źle :roll:
A ta akcja z rozdzieleniem przewodów też niefajna :glare: Trzebabyło kupić rozdzielacz RCA :closedeyes:
d
drix1994
Początkujący
Początkujący

Witam ponownie. MAm problem. Nie bardzo wiem co zrobić. Głośniki graja, aczkolwiek ewidentnie słychać alternator w głośnikach. Aby tylko odpalę polówę słychać taki charakterystyczny "świst". Dodając gazu, świst się zwiększa.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Tobie się nie chciało szukać, mi sie nie chce pisać. Wkleje tylko link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic432544.html Likwidowanie świstu (zakłóceń) w głośnikach
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
d
drix1994
Początkujący
Początkujący

Fakt, znalazłem dokładnie ten link, a nawet i ten: http://www.strefacaraudio.pl/topic/1102 ... -poradnik/ , nim napisałem. Aczkolwiek kable puściłem inaczej, RCA zdala od instalacji samochodu, masa w radiu jest ok - sprawdzałem kabelkiem oraz rozkręcałem radio, wzmak też dobry, bo przepinaliśmy do kolegi do samochodu, RCA sprawny - miernikiem sprawdzałem. Masa bezpośrednio z aku..
O filtrach wszędzie piszą, że może pomóc może nie. Więc nie widzę sensu ładować 50 zl+ na filtr..który nie wiadomo czy pomoże.
Poza tym. Wszystko działałoo po montażu. Coś się z...psuło po kilku dniach i samo z siebie się zrobiło.
Także dlatego też tutaj napisałem, bo na elektrodzie nie mam konta, a poza tym słyszałem, że tam czy coś było poruszane czy nie, to i tak każą szukać, chyba że wcześniej jakiś szanowny mod zamknie temat.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

drix1994 spróbuj podmienić radio na inne.
Ostatnio znajomy miał właśnie podobny problem, i okazało się, że winne jest radio
d
drix1994
Początkujący
Początkujący

Problem załatwiony. Kable leżą tak samo jak pierwotnie. Lewą stroną wraz z wiązką elektryki leci RCA i kabel od głośników drzwi lewych, prawym progiem zasilanie z aku i kabel od prawych głośników. Powiem szczerze, że sam nie wiem co zrobiłem, że gwizdu nie ma. Poprawiłem luty w 2-óch wtyczkach RCA do wzmaka (masę i plus), bo nie było sygnału. Gwizd był dalej, wkurzyłem się i sobie przykręciłem wzmaka do tylnej kanapy, radio od spodu i sprawdziłem czy gniazda się ruszają, niby nie. Podpiąłem wszystko na gotowe, odpalam radio, samochód i gwizdu nie ma. Także radia nie zmieniałem, żadnych filtrów i jak widać kable położenie kabli chyba nie ma znaczenia. Podejrzewam, że pies jest pogrzebany przy gniazda RCA od radia. Jak znowu pojawi się gwizd to je jeszcze raz rozkręcę i się dokładniej przyjrzę.
Awatar użytkownika
dodge
Newbie
Newbie

Post autor: dodge »

Witam tak się zastanawiam gdzie by tu ulokować głośniczki 13cm, i doszedłem do wniosku by je zamontować bezpośrednio we wnęce boczków (zdjecie). Ciekawi mnie czy to będzie jako tako grało i czy te boczki nie bedą bardzo trzeszczeć. Podkreślam że nie potrzebuje super hiper czystego dżwięku tylko poprostu uleprzyć to co mam czyli głośniki 10cm w podszybiu.

Obrazek
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""dodge""]Witam tak się zastanawiam gdzie by tu ulokować głośniczki 13cm, i doszedłem do wniosku by je zamontować bezpośrednio we wnęce boczków (zdjecie). Ciekawi mnie czy to będzie jako tako grało i czy te boczki nie bedą bardzo trzeszczeć. Podkreślam że nie potrzebuje super hiper czystego dżwięku tylko poprostu uleprzyć to co mam czyli głośniki 10cm w podszybiu.

Obrazek[/quote]

Zamontuj ,posłuchaj i sam sobie odpowiedz na to pytanie.No chyba że ci f16 zagłuszą ,wtedy kupisz mocniejsze. :rotfl:
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
m
marcinekdre
Newbie
Newbie

Post autor: marcinekdre »

Głośnik nie będzie poprawnie funkcjonować więc nie będzie to brzmieć najlepiej
Kazdy głośnik potrzebuje potrzebuje obudowy o odpowiednim litrażu no i odpowiedniej mocy która go zasili
Wsadzanie czegokolwiek na pałe nic więcej nie da jak upierdliwe trzeszczenie
Kup lub zrób przynajmniej dystans kup mate dekarska i zatkaj otwory technologiczne
(wygłusz drzwi)
W wygłuszonych drzwiach nawet badziewie wmiare dobrze zagra :)
Awatar użytkownika
keinan
Początkujący
Początkujący

Post autor: keinan »

Witam, tydzień temu kupiłem zestaw helix i przy wyżeszej głośności następuje charczenie tak 40 vol. Co może być przyczyną? Z góry dzięki :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

jaki wzmacniacz ? jakie masz spectrum głośności ? u mnie przy 20 byś nie wysiedział w aucie więc mówiąc 40 vol nic nie mówi.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
keinan
Początkujący
Początkujący

Post autor: keinan »

Więc wzmacniacza nie mam, radio PIONEER DEH-4400BT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”