[6N] Nie działa nawiew, gorące pokrętło, stopiony bezpieczni

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gynsior
Newbie
Newbie

[6N] Nie działa nawiew, gorące pokrętło, stopiony bezpieczni

Post autor: gynsior »

Witam.
Ostatnio zauważyłem, że pokrętło regulacji siły nadmuchu jest gorące. Nie ciepłe, ale gorące. Na drugi dzień akurat zbierałem się za montaż centralnego zamku i alarmu i po spojrzeniu w skrzynkę bezpiecznikow zauważyłem, że bezpiecznik od nadmuchu jest stopiony... co dziwne był cały, tylko sama obudowa się stopila... wymieniłem na nowy... Ale po całej operacji montażu centralnego i częściowym montażu alarmu zauważyłem, że nadmuch nie działa w ogóle...

Rozważam dwie opcje... albo po prostu coś się spalilo (dmuchawa, rezystor, kable), albo podczas dobierania się do skrzynki bezpiecznikow gdzieś coś naruszylem i może któraś kostka się poluzowala...

Miał ktoś podobny problem z dmuchawa? Dlaczego tak się mogło grzać? Dlaczego bezpiecznik nie wystrzelił? :-)

Pozdrawiam

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
g
gynsior
Newbie
Newbie

Post autor: gynsior »

Znalazłem przyczynę nie działania dmuchawy. Kabel nad nogami pasażera był rozlaczony...
Brakuje tam tak jakby wtyczki, wygląda jakby się stopila... Śladu po niej nie ma. Widać tylko nadpalona izolacje przewodu i jakby korozję na wtyczce i pinie gniazda...
Podejrzewam, że owa korozja spowodowała ze był zły styk, iskrzenie i w efekcie stopienie się wtyczki. Ale czy w efekcie może się grzać cała wiązka wentylatora do tego stopnia by stopić bezpiecznik i podgrzewać pokrętło? :-) Czy przyczyną tego wszystkiego będzie co innego?
Spotkał się ktoś z Was z czymś podobnym?

Obrazek
Obrazek

Myślę, że takiej wtyczki nigdzie nie dostanę. Sprawdzę jeszcze na vag-cat.com, może figuruje tam gdzieś, ale wątpię. W ostateczności zastosuje tam jakąś inną złączke i będę to monitorować, by nie spalić samochodu, hehe :-)

Jakieś sugestie mile widziane.
Pozdrawiam wszystkich :-)

Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 4
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”