[6n]1.6 AEE Chrobotanie z układu napędowego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

[6n]1.6 AEE Chrobotanie z układu napędowego

Post autor: korzenio »

Wyprzedzam pytania : tak sprawdzilem olej, nie półośki nie trą o podłużnice.

A teraz do meritum. Problem wystepuje na kazdym biegu ale opisze to najprosciej jak sie da.

Rozpedzam auto do 60km/h wrzucam luz, jest cisza. Teraz wbijam 4 i zmimentem puszczenia sprzegła słysze chrobotanie odgłos jakby tarcia, problem wystepuje na kazdym biegu. "obvroty' tarcia rosna w raz z obrotami silnika. Na biegu wstecznym tez to występuje.

Podniosłem auto na lewarku z obu stron i krecilem kolami na luzie. Prawe koło na dłuższej półośce dosc mocno halasuje. lewe zaś jest dość cicho.

Podejrzewam 3 rzeczy:

Łożysko oporowe
łożyska na mechaniźmie różnicowym
lub uszkodzony prawy wewnetrzny przegub( brak gumy lub smarowania)

na 5tym biegu jest najciszej :)

pomocy kurdebela! :D
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

korzenio
A olej w skrzyni to Ty aby masz?
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Ja stawiam przegub :D
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Jacku, przegub by się odzywał szczególnie przy skręcie i na luzie tak samo potrafi chrobotać. Moja rada - jedź na szarpaki. Jak tam nic nie znajdą (a uszkodzony przegub łatwo da się zdiagnozować), to pozostaje sprawdzić skrzynię.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

JuStIcE
Uszkodzony przegub wewnętrzny odzywa się przy jeździe na w prost, zaś zewnętrzny przy skręcie.
Jeśli jest mocno rozdygotany zewnętrzny to słychać go też przy jeździe na wprost :D
Tyle, że tak teraz myśle, że to raczej by było strzelanie a nie tarcie... :glare:
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Podczas ostatniego wyjazdu miałem to samo, zaczynało się cicho - diagnoza - mało oleju w skrzyni. Uzupełniłem, pojechałem do Jastrzębiej Góry, zaczęło strzelać , właśnie na 4-tym biegu najbardziej, na piątym najciszej ustałem na środku jezdni. To nie był przegub, a rozwalona skrzynia biegów. Sprawdź to jak najszybciej .
Obrazek
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

to nie jest strzelanie , tylko dzwiek tarcia, a oleju jest tyle ile byc powinno, w 1szym poscie pisalem ze sprawdzony:)

dźwięk jest bardzo podobny do dźwieku ocierajacej opony o nadkole, tylko ze jest cichszy

Sprajt a jak naprawiles swoją skrzynie ?
Awatar użytkownika
sprajt

Wymieniłem na nową-używaną, bo ze starej nie dało się niczego już zrobić. Mówię jak było, sprawdź to u siebie żebyś nie ustał gdzieś na trasie jak ja. A dźwięk był taki jak opisujesz, również myślałem, na początku, że to przegub, niestety okazało się inaczej.
Obrazek
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

no jak sie skonczy to sie skonczy ... a ktos wie jakie jest oznaczenie skrzyni do 1.6 aee ? lub gdzie je znajde?
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

[quote=""korzenio""]no jak sie skonczy to sie skonczy ... a ktos wie jakie jest oznaczenie skrzyni do 1.6 aee ? lub gdzie je znajde?[/quote]

wlepa w bagażniku, oznaczenie na skrzyni przy korku rewizyjnym koła zamachowego
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

dokładnie tak jak sprajt pisze, też miałem to samo i myślałem że przegub a to po prostu koniec skrzyni był, mechanizm różnicowy się przekrzywia i szoruje o obudowę, ponoć standard w naszych skrzyniach
ja jeździłem aż wydrapało dziurę i olej poleciał, na szczęście 100m przed mechanikiem (zaczęły już biegi wariować)
także jeśli nie chcesz mieć gdzieś wtopy na trasie to wymień za wczasu całą skrzynię, naprawiać się nie opłaca
Awatar użytkownika
sprajt

no u mnie biegi wariowały, a maxymalna predkosc to 20 km/h bo wiecej sie nie dalo a zeby wrzucic bieg wyzszy niz 2to nie bylo takiej opcji. ja przejechalem na tym 10 km i przypalilem sprzeglo kilkakrotnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

filmik pogladowy : http://www.youtube.com/watch?v=exEc1ewp ... e=youtu.be od srodka i z zewnatrz
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

chyba w naszym miescie nadejszly czarne chmury na polówki :/
ja mam dokladnie ten sam problem od paru dni, wymienilem olej w skrzyni i nic nie pomoglo.
daj znac gdzie bedziesz naprawial albo wymienial skrzynie. mi powiedzieli 550 za uzywana skrzynie i 250 za robocizne.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

jak moja skrzynia sie rozsypie to albo swapuje albo kupuje regenerowaną skrzynie z gwarancją
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”