Wszystko o: Open Air - dach, silniczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
edediedi
Newbie
Newbie

Post autor: edediedi »

Witam,
Od tygodnia jestem właścicielem Polo 6n2 Open Air i chciałem się dowiedzieć jak konserwować dach?czym smarować i co smarować,wiadomo kto nie smaruje ten nie jedzie :crazy: :grin: z góry dziękuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""patryk095""]Myślałem nad wsadzeniem tam nakrętek ale jest wręcz niewykonalne[/quote]przy zamkniętym dachu jest to niemożliwe. musisz przyłożyć silniczek do gniazda w którym jest przykręcony i odsunąć dach na jakieś 20 cm. wówczas masz dojście by dać od góry nakrętki. sprawdzone - miałem ten sam problem

@ edediedi - tu masz odpowiedni wątek: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 100cecc6b2
e
edediedi
Newbie
Newbie

krzyDOLAR - thx ale nie chodzi mi o płótno dachu, tylko konserwacje mechaniczną jak należy smarować prowadnice i czym najlepiej?
e
edediedi
Newbie
Newbie

Witam ponownie,
aż głupio mi pisać co zrobiłem,kilka dni temu zobaczyłem że cieknie mi z lampki oświetleniowej otworzyłem dach i przy plastiku przy ślimaku(teraz już wiem) zasilikonowałem w prowadnicy.Dzisiaj chciałem otworzyć a tu słabo ciągnie,po demontażu silniczka zobaczyłem że linki są całe w silikonie masakra dach odjedzie ale nie zamknie sie recznie lub ele.Panowie proszę o pomoc szok sam nie wiem jak mogłem sobie tak zaszkodzić.
p
patryk095
Newbie
Newbie

Post autor: patryk095 »

krzyDOLAR - otóż próbowałem tak jak napisałeś, ale dachu otworzyć nie idzie. Robiłem to nawet w dwie osoby - jedna trzymała silniczek a druga próbowała dach pociągnąć. Słychać sam zgrzyt coś jakby zębatki na siebie nie nachodziły- ( a nie są wytarte). Mógłby ktoś napisać czy tą prowadnice w dachu da się np. śrubokrętem przesunąć - ( u mnie jest to niemożliwe, no może ruchy na 1mm w obie strony ). Silniczek jest oryginalny ( z logiem VW), więc raczej nie ma opcji żeby zębatka w nim była za mała, choć nigdy nie wiadomo :D. Prosiłbym o dalsze podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""patryk095""]Słychać sam zgrzyt coś jakby zębatki na siebie nie nachodziły[/quote]sprawdź czy prawidłowo podpiąłeś piny do silniczka - czy otwiera dach a nie zamyka
e
edediedi
Newbie
Newbie

patryk095-
najlepiej by było jakbyś sobie zdemontował silniczek(2 śrubki odkręć z silniczka po zdemontowaniu osłony na lampkę) dach ręcznie będziesz sobie w 2 strony przesuwał wtedy będziesz miał pewność czy masz uszkodzoną prowadnice czy silniczek.Ja sobie już poradziłem trzeba tylko troszkę cierpliwości,powodzenia.
p
patryk095
Newbie
Newbie

Czyli jeśli mam silniczek zdemontowany to mogę sobie dach otworzyć ręcznie ? bo nie bardzo rozumiem.
Piny na pewno mam dobrze wpięte ( na odwrót nawet się nie da ), zgrzyt jest zresztą tak samo jak przy próbie otwarcia, jak i domknięcia, ale to chyba normalne bo dach zamknięty? Zaczynam się zastanawiać dlaczego poprzedni właściciel go wymontował i zakleił otwory taśmą :D
e
edediedi
Newbie
Newbie

patryk095-jak zdemontujesz silniczek to będziesz sobie dach ręcznie przesuwał dosłownie,nawet zaobserwujesz jak ci linki w prowadnicach chodzą
p
patryk095
Newbie
Newbie

"jak zdemontujesz silniczek to będziesz sobie dach ręcznie przesuwał dosłownie,nawet zaobserwujesz jak ci linki w prowadnicach chodzą"

Otóż w moim przypadku, przy wykręconym silniczku dachu ręcznie przesunąć nie idzie :banghead:

Ktoś ma jakieś pomysły co dalej ? :bow:
m
maciej0s
Newbie
Newbie

Post autor: maciej0s »

Czesc

Ma ktoś może na sprzedaż silniczek do otwierania dachu w 6N?
I czy się orientujecie jaki może byc zamienny :)
W
Wavering
Newbie
Newbie

Post autor: Wavering »

Witam, mam do was 2 pytanka:
Czy to jest kompletny dach do Vw Polo ?
Obrazek
I czy można zamontować dach z Polo 6n do Polo 6n2 bez modyfikacji? i czym one się różnią ?
P
Płonek
Newbie
Newbie

Post autor: Płonek »

Przeczytałem cały temat, od dechy do dechy. Powiedzcie mi tylko czy rzeczywiście ten silniczek z szyberdachu passata b3 pasuje do naszych open air? Pomijając fakt że walczę z przeciekającym dachem to puki co interesuje mnie sprawa tego silniczka... :?
T
TomaszN
Newbie
Newbie

Post autor: TomaszN »

Witam koledzy
Skierowano mnie tu z forum Lupo, mianowicie:
Mam problem z rozkładanym rolldachem, od kilku dni coraz głośniej chodzi mechanizm zamykania dachu, dach zamyka się skokowo, a nie płynnie jak wcześniej, skrzypi i głośno chodzi,
No i jeszcze jakby było mało zaczął lekko z przedniej części przeciekać przy tych ostatnich obfitych deszczach.

Gdzie na Śląsku (najlepiej w Rybniku i okolicach) znajdę warsztat, który zajmuje się takimi sprawami?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu

Z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

edediedi Posty: 5
patryk095 Posty: 7
maciej0s Posty: 1
Wavering Posty: 8
Płonek Posty: 10
TomaszN Posty: 1

:D

litości, przejrzyjcie solidnie cały temat i nie róbcie śmietnika. odpowiedzi na wszystkie wasze pytania są na poprzednich stronach
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”