[6n] Pololot by Czarek-lca

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czarek-lca »

A czy ja kupiłem podświetlenie ogrzewania? :D

Na tą chwilę niestety świeci się jeszcze na zielono. Sandały ze skarpetami już się świecą na niebiesko, może jutro będę robił licznik.
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ZajceV
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ZajceV »

myslalem ze tak bo u mnie to jakos mega kiepsko swieci :D:D
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

[quote=""ZajceV""]myslalem ze tak bo u mnie to jakos mega kiepsko swieci :D:D[/quote]
Niestety, dzisiaj kombinowałem ze zmianą koloru podświetlenia, ale mam jeden z oryginalnych światłowodów uszkodzony, więc wątpię żeby coś z tego wyszło :( Poza tym mimo delikatnego wycierania zielonego filtru i tak zaczęły z niech schodzić także cyfry :(

Wspomniane niebieskie sandały :)
Obrazek
Na żywo światło jest o wiele bardziej słabsze :)
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Projekt do zabawy na jutro :) z plexy zrobiony a'la światłowód, który powinien rozproszyć światło po wszystkich ikonkach :)
Chwilowo wydruk na kartce, docelowo będzie zrobione ploterem na folii
ObrazekObrazekObrazek
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Wczoraj wpadł centralny zamek z alarmem :) Tzn na tą chwilę jest tylko centralny sterowany z pilota, z podłączonym alarmem. Nie miałem czasu na pociągnięcie kabla do syrenki i kierunkowskazów :) Przez weekend się ogarnie na pewno :)

Kilka zdjęć z prac :D
ObrazekObrazekObrazek

Bolce do których mocowany jest siłownik, to chyba ktoś doginał według uznania... Każdy w inną stronę, dlatego musiałem zamki zdemontować, żeby je dopasować do potrzeb siłowników.

Oryginalne gumy z Polo 97 rok, niestety nie pasowały, bo były za małe. Trzeba było improwizować i wykorzystać zdemontowane zaśleki, jako adaptery :)
ObrazekObrazek
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Witam,

Mam nowy zgryz z autem. Pololot po regeneracji bendixu odpalał cichutko i nie było z nim żadnych problemów. Od pewnego czasu, po odpaleniu słychać przez chwilę takie buczenie. Nie jest to typowy odgłos nie cofającego się bendixa. Co to może być?

Czy to może ta nieszczęsna tulejka?:
Obrazek
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Polówka wreszcie odmieniona i gotowa na sezon letni :)
Obrazek Obrazek Obrazek
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
T
Tajg3r
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Tajg3r »

Znalazłeś przyczynę buczenia? :)
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Szczerze powiedziawszy to temat odszedł na bocznicę, z uwagi na remont, przeprowadzkę, itp :) nadal buczy, ale na 99% jest to wina tulejki rozrusznika. Może w ten weekend znajdę chwilę, to wyjmę rozrusznik, nawalę tam znowu smaru i zobaczymy czy będzie lepiej. Wtedy będzie 100 % pewności :)

Na tą chwilę muszę zrobić hamulce z przodu i pomyśleć nad naprawieniem tyłu :(
Kojarzycie tarcze Vacaro i klocki hamulcowe FAV? Nie są to produkty z klasy premium, ale też auto nie jest wyczynowe :) kwestia, żeby hamowało, a tarcze się nie wygięły po 100 km :)

//EDIT:
Zdjęcia w dzień :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Pololot wrócił na drogi :)

Naprawa to czysta masakra, bo wcześniej naprawiał go chyba warsztat słynnej usterki. Brakło oryginalnych śrub, to włożyli cokolwiek, zrywając gwinty. Śruby przy sankach, wszystkie pourywane, wahacze skręcone śrubami domowej roboty - gwint + dospawana nakrętka...

Żeby rozdzielić zwrotnicę od amortyzatora, trzeba było obciąć wystające fragmenty śrub, a potem prasą wyrwać ją ze środka.

Wymienione:
- sanki od Polo 2000 rok
- tuleje wahacza
- sworznie
- tarcze hamulcowe TRW
- klocki hamulcowe TRW
- zestaw naprawczy ślizgów na obie strony
- oryginalne śruby zwrotnica-amortyzator
- zbieżność z regulacją kątów kół

W końcu auto ma prosto kierownicę, nie ściąga na boki i (najlepsze) kierownica wreszcie pracuje lekko, jak na auto bez wspomagania :)
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Polóweczka, z uwagi na pogodę ustąpiła chwilo miejsca rowerowi, co daje możliwość rozbiórki elementów, potrzebnych podczas normalnej eksploatacji :) i tak na pierwszy rzut poszedł panel środkowy. W okolicach przycisku podgrzewania szyby tylnej była totalna sieczka, przyklejona kropelką do deski... dalej nie było lepiej, cała góra pęknięta w pół, itp.

Najpierw poszło "spawanie" lutownicą, potem żywica z włóknem szklanym od spodu, a na wierzch szpachla do plastiku i czarny mat dla wykończenia. Efekt jak dla mnie jest całkiem niezły. Do ideału mu dużo brakuje, ale szpachla musiała odbudować pierwotny kształt, więc o jego idealnym odtworzeniu nie było mowy :(
Obrazek Obrazek Obrazek

Dodatkowo wpadly nowe teleskopy do tylnej klapy i już nie ma obawy, że spadnie gdy szuka się czegoś w bagażniku :P Następny w kolejce jest panel sterowania nawiewami, podświetlenie go na niebiesko oraz odtworzenie oryginalnych zaczepów, gdyż nie ma już absolutnie żadnego :/
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Dawno mnie nie było, bo tylko praca praca praca.. tymczasem Polówka się kula po mieście dzielnie, tylko pije przy tym ponad 10 l /100 km.. to skłoniło mnie do zrobienia logów z jej pracy. Pierwsze co się rzuca w oczy, to że auto ledwo łapie 60 stopni, gdy na blacie jest prawie 90 (jak dla mnie czujnik temp do wymiany). Prosiłbym Was, żebyście rzucili okiem na logi sondy:
Pierwsze 5 km jazdy (niestety musiałem się zatrzymać), rozruch po całym weekendzie nie ruszania auta
http://vaglog.pl/log_193652.html

Drugi log, to już dalsza jazda (niestety na początku, zapisał mi się jakiś stary log z 1,7 więc trzeba kawałek przewinąć i jest dzisiejszy log z polo)
http://vaglog.pl/log_193653.html
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Wczoraj przyszedł ten czas by w końcu zająć się Pololotem. Zdjęcie poglądowe z placu boju:
Obrazek

Ogarnięte:
- podgrzewanie lusterek z osobnym włącznikiem
- podłączenie alarmu do bagażnika
- naprawa wieszaka półki (oparłem się o nią i zerwałem)
- ogarnięcie Wielkiej Rzeźby jaka była w kablach od kiedy kupiłem Polo
- wysuszenie wnętrza, pod dywanikami gumowymi zebrała się wilgość
- wymieniony czujnik temperatury silnika

Do tego wszystkiego wymieniona została nieszczęsna tulejka rozrusznika, co kosztowało mnie niestety 90 zł :(
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Pololot sprzedany
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek