[9n] Czy da się otwierać i zamykać szyby z pilota??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

ja kupiłem kabel za 90zł z przesyłką, to jest VAG KKL-USB <same sterowniki, bez oprogramowania> Kabel działa z programem VAG COM 4.09 i niższymi wersjami. Powiem tak : używam go do skanowania auta w poszukiwaniu błędów, wykonuję nim pomiary <logi> ale nie bawiłem się jeszcze adaptacją < o tym trzeba mieć pojęcie i powody żeby coś zrobić :D > Z modyfikacji jakie zrobiłem to jak narazie domykanie szyb.

Skrócona instrukcja :
1. pobieramy z neta program Motordiag <czeski darmowy programik>
2. instalujemy, rejestrujemy i czekamy na nadejscie klucza do programu na naszego maila
3. jak mamy klucz wklepujemy go w programie
4. wpinamy kabel VAG do gniazda OBDII w naszym aucie, wtyczkę USB podpinamy do laptopa i przekręcamy zapłon - nie odpalamy auta!
5. klikamy "test" ewentualnie "setup" i ustawiamy port COM, jak jest ustawiony dobry to pisze "Interface OK"
6. jak wszystko jest dobrze klikamy 3 guzik od góry czyli Aktivace oken :D czy jakoś tak
7. będą wyskakiwać "straszne" komunikaty z wykrzyknikami, ale wciskamy OK, że zgadzamy się na modyfikacje.
8. w okienku na środku pokażą się jakieś cyferki i po chwili będzie gotowe.
9. wyłączamy program, wyłączamy zapłon, wysiadamy z auta i....
10. wciskamy "zamykanie" na pilocie i trzymamy z 5sekund, jak nic się nie dzieje to wciskamy i trzymamy zamykanie jeszcze raz. Jak szyby się zamkna to jest zrobione dobrze :) i mamy fajny bajer w aucie.

WAŻNE!!! Takie coś napewno działa w Passatach :P ale nie wiem czy w Polo...chodzi o to, że darmowa wersja programu nie współpracuje z niektórymi modułami komfortu.
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: rado_olsztyn »

[quote=""HaNsiN""]
4. wpinamy kabel VAG do gniazda OBDII w naszym aucie,
[/quote]

Wszystko fajnie tylko nie moge znalezc wejscia VAG w moim 9N. W poprzednim aucie (Astra II) mialem wejscie OBD II przy dwigni hamulca recznego wystarczylo wyjac plastikowa zaslepke. A w polo przeszukalem google i nic. Moze jakas podpowiedz :) z gory wielkie dzieki
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""rado_olsztyn""][quote=""HaNsiN""]
4. wpinamy kabel VAG do gniazda OBDII w naszym aucie,
[/quote]

Wszystko fajnie tylko nie moge znalezc wejscia VAG w moim 9N. W poprzednim aucie (Astra II) mialem wejscie OBD II przy dwigni hamulca recznego wystarczylo wyjac plastikowa zaslepke. A w polo przeszukalem google i nic. Moze jakas podpowiedz :) z gory wielkie dzieki[/quote]

Tu masz wszystko
http://en.openobd.org/locations.htm#vw_polo_9n
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Jak masz taką jakby półkę pod kierownicą <ni to schowek, ni to półka :D> to pomacaj ręką spód tej półki.

Albo - jak siedzisz w aucie to przy lewej nodze masz gniazdo OBDII <przy piszczelu> :D

hehehe ale instrukcje :rotfl:
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

ok wielkie dzieki za pomoc juz wiem gdzie :) teraz jeszcze tylko podpieci kabla i o rezultatach poinformuje niebawem ...
m
marsu
Newbie
Newbie

Post autor: marsu »

[quote=""HaNsiN""]j
WAŻNE!!! Takie coś napewno działa w Passatach :P ale nie wiem czy w Polo...chodzi o to, że darmowa wersja programu nie współpracuje z niektórymi modułami komfortu.[/quote]

W Polo 9N nie działa - testowałem. Wersja podobno rozszerzonego tego programu wkrótce będzie miała tą funkcję.
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

tak wersja rozszerzona będzie współpracowała, ale będzie też płatna z tego co wiem. Myślę , że i tak bardziej opłaci się załatwić programik niż szpeca co nam to niby zrobi jak się uda. Szkoda, że w Polo nie da rady ;/
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

potwierdzam niestety motordiag nie dziala z 9N a przynajmniej nie z moim modulem komfortu ( wieczorem podam nr katalogowy)
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

[quote=""rado_olsztyn""]potwierdzam niestety motordiag nie dziala z 9N a przynajmniej nie z moim modulem komfortu ( wieczorem podam nr katalogowy)[/quote]

Był to pierwszy program który sprawdzałem jak zająłem się tym domykaniem - jednak również u mnie nie zadziałał - bo moduł komfortu 6Q0 959 433, który jest u mnie w 9N będzie oczywiście obsługiwany w wersji full.

BTW - gdzieś na forum leonclub bodajże trafiłem na informację, że próbowali się dogadać z producentem tego oprogramowania, że zrobią mu tłumaczenie na polski i w zamian za to dostaną promocyjne.

Może spróbujemy zrobić jakąś zorganizowaną akcję i dogadać się albo z leonclub albo motordiag.cz i pomóc im w stworzeniu nowej wersji tego softu?
Awatar użytkownika
ozzy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ozzy »

Ja doczytałem na forum leonclub, że :
"Czeski program robi auta wyposazone w immo3, w ktorych to stosowano moduly komfortu 1C0... modelowo od 2002r. wlacznie. Praktycznie data produkcji auta musi byc od 05.2001 w gore. Immo2 wystepowalo do modelowo 2001 wlacznie, wtedy stosowano moduly komfortu 1J0..., i tego czeski program nie rusza" :-(
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ja jakoś mam 2002 rok Polo - modelowy już 2003 i mi nie rusza..
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”