[6n] Pobiera olej oraz wydaje dziwne dzwięki

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

l
lukasz87NS
Raczkujący
Raczkujący

[6n] Pobiera olej oraz wydaje dziwne dzwięki

Post autor: lukasz87NS »

Witam
Mam problem z VW Polo rok 96, 1.4 silnik benzyna
Przejechałem tysiąc km w ciągu ostatnich 2 tygodni i zauważyłem że mi ubyło około 0,5 litra oleju - od tego momentu do wczoraj zrobiłem ok 1,5 tyś km i nic oleju nie ubyło. I nie wiem z czego to ma miejsce, zauważyłem również że są plami oleju na filtrze powietrza i ogólnie na powierzchni silnika tak jakby podczas jazdy "rzucał" olejem do góry ale jak to jest możliwe ?
Sprawdziłem miskę jest ok, ostatnio wymieniałem płyn w chłodnicy i nic nie było widać że jest tam olej, chodź fakt zdarzyło mi się przegrzać troszkę auto tzn zagotowało mi jak go żyłowałem pod górę ( bo jak wyszło już kiedyś miałem mało oleju) po tym auto było u mechanika ( ta w/w wymiana oleju i płynu w chłodnicy) i mówił że nic się nie powinno dziać.
Kolejnym niepokojącym czynnikiem jest to że jak jade pod górę dość dużą ( i trochę żyłuje auto ) to jak mam drugi bieg to jakoś dziwnie mi "wyrczy" ( chodzi mi oczywiście o rurę ale to zapewne gdzieś musi powstawać że jest wyryczenie z rury, rura na 100% cała bez żadnej dziury, ale fakt w aucie katalizatora nie ma) nie dzieje sie to zawsze ale od czasu do czasu i jak mówię jak wyjeżdżam pod stromą górę, chodź wczoraj pierwszy raz chwile mi tez tak "wyryczał" na 5 biegu, jak zjeżdżałem z góry, ale chwile po chwili już było wszystko ok, sprawdziłem olej wieczór na rozgrzanym silniku i nic nie ubyło.
Wiecie co może sie dziać? Bo ja nie mam zielonego pojęcia
Z góry dzięki za pomoc
G
Gonti
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gonti »

[quote=""lukasz87NS""]są plami oleju na filtrze powietrza[/quote]

Przy "żyłowaniu" może wywalić trochę oleju do filtra, nic poważnego.

[quote=""lukasz87NS""]podczas jazdy "rzucał" olejem do góry[/quote]
sprecyzuj miejsce. Jak przegrzałeś silnik, to mogła się uszkodzić uszczelka pod głowicą, ale strzelam na ślepo. Gdzie dokładnie pokazuje ci się olej, czy dzieje się to podczas jazdy czy cieknie ci na postoju i z kąd.

[quote=""lukasz87NS""]wymiana oleju[/quote]
Jaki olej, jaki rzeczywisty przebieg auta.

[quote=""lukasz87NS""] w aucie katalizatora nie ma[/quote]
możliwe że ci się źle w tunelu układa i przy niskich obrotach rezonansuje w tunelu, da się to sprawdzić samemu. natomiast dziura też mogła ci się zrobić gdzieś na spawie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”