5W30 Rozruch przy -30, pompowalność -35
Wystarczająca w polskich warunkach klasa lepkościowa.
Olej energooszczędny, dość wodnisty- tylko do silników przystosowanych, raczej nie do starszych aut.
10W40 Typowa zimowa lepkość olejów półsyntetycznych. Przy bardzo dużym mrozie może być problem z rozruchem zimnego silnika. Typowa lepkość letnia dla naszego klimatu, udany kompromis między ochroną silnika a spalaniem.
15W50 Typowa zimowa lepkość olejów mineralnych, w polskich warunkach może być niewystarczająca. Zapewnia podwyższoną ochronę silnika- gęsty, ograniczający wycieki i hałaśliwość w wyeksploatowanych silnikach.
W moim 6n'99 1.6 75KM 8v 160tys.km. przebiegu, miałem wcześniej półsyntetyk 10W40, było OK. Przed ostatnią zimą zalałem syntetyk 5W40. W lutym było - 15, -20 w nocy. Efekt? Wychlapany olej, prawdopodobnie spod klawiatury i korka wlewu, oraz zaczęło cieknąć spod rozrządu. Olej sikał na maskę od spodu i spływał w dół na blok silnika, odma była czysta.
Ten typ oleju chyba nieźle przepłukał uszczelki i ruszył stare złogi, szlamy...
Teraz mam do uszczelnienia rozrząd, przy okazji skrzynię biegów i wymienię miskę olejową na nową- bo stara jest zardzewiała. Także ja wracam do typu 10W40.
Pozdro
Mam Polo 6n2 1.4 mpi 60km, zalewany systematycznie 5w40 u mechanika który oznacza go jako "hardrive" czy "hardine" nie mogę dokładnie etykiety odczytać- takiej marki w necie nie znalazlem, czy wobec tego moge zrobic dolewke jakimkolwiek 5w40?
nie bardzo wiem co to za olej masz zalany, ale zapewne spełnia specyfikacje zalecaną przez VW, chyba vw502.00 ale nie jestem pewny czy taką wymaga twój silnik (można do sprawdzić na przykład dobierając olej na stronie lotosa, castrola czy innej marki)
więc każdy olej spełniający taka specyfikacje o tej samej klasie (5w40) może być użyty na dolewkę
[quote=""Marcin86c""]nie bardzo wiem co to za olej masz zalany, ale zapewne spełnia specyfikacje zalecaną przez VW, chyba vw502.00 ale nie jestem pewny czy taką wymaga twój silnik (można do sprawdzić na przykład dobierając olej na stronie lotosa, castrola czy innej marki)
więc każdy olej spełniający taka specyfikacje o tej samej klasie (5w40) może być użyty na dolewkę[/quote]
Dzięki, na stronach producentów jest tylko jeden silnik który jest najbliższy opisowi mojemu oznaczony jako 1.4i 95-01, co do norm to róznie mobil: VW 502 00/505 00, castrol VW 501 01 / 505 00.
Wezme chyba tego mobila bo jest dokładnie 5w40, kupie od razu 5l będzie na wymiane (Mobil Super 3000 X1 5W-40). To chyba najpewniejsze rozwiązanie.
mam nadzieje ze dobrze trafilem z zapytaniem.
w sierpniu kupilem 6n 96r 1.4 benz 44kW
brak kartki od oleju pod maska.
chcialbym wymienic olej, teraz pytanie na jaki?
przebieg 260tys.
Przejechalem nim juz ok 4tys km i 0 ubytków oleju, stan silnika dobry
Witam. Mam pytanie. Moje polo 6n z silnikiem 1.4 (AEX) ma aktualnie prawie 193kkm przebiegu. Zbliża się wymiana oleju i mam do was koledzy takie pytanie. Aktualnie silnik jest zalany olejem Castrol Gtx 15W/40. Jaki olej polecacie na tą wymianę. Dodam, że silnik nie bierze oleju, delikatnie ubywa poprzez nieszczelną misę olejową. Jakieś sugestie jaki olej teraz kupić? Bo słyszałem, że ten Castrol nie ma zbyt dobrych opinii...
Ogólnie, kuzyn robił misę(uszczelniał) dał za dużo pasty i smok zaciągnął... Trochę zaczęła hałasować hydroszklanka... Mechanik na szczęście uratował silnik, uszczelnił misę, i szklanka ucichła... Silnik najpierw zalał Orlen Paltinum cos tam 15W/40, żeby wypłukać go z całego tego syfu... a potem zalał wyżej wspomniany Castrol. Jaki olej polecacie na obecną zmianę. I czy przejście z 15W/40 na 10w/40 nie rozszczelni mi silnika... proszę o pomoc