witam,mam polo 1.6 97r w benzynie i mam problem odnosnie oleju tzn jezdzac jest go coraz mniej i podczas jazdy strasznie kopci, co moze byc przyczyna lub co musze wymienic?
Jak wygląda sprawa mocy?
Nie widzę tego na żywo.
1. Uszczelniacze zaworowe.
2. Nieszczelność pierścieni na cylindrach
3. Uszczelka pod głowicą.
Może być również problem z samym olejem. Może nie ten i jest go za dużo.
Sprawdź silnik z zewnątrz czy nie ma wycieków. Sprawdź kompresję zanim zaczniesz coś robić.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
do tej pory z olejem bylo wszystko dobrze, ale jak podnosze maske to widoczne sa slady wyciekow a wiec to moze byc "uszczelka pod glowica", a to tez moze byc powodem kopcenia?
Witam, sorki że się wcinam ale mam mały problem, olej miesza sie z płynem chłodniczym... uszczelka głowicy? jak myslicie? jaki moze byc koszt? 1.3 ADX...
[quote=""Kondzior""]Witam, sorki że się wcinam ale mam mały problem, olej miesza sie z płynem chłodniczym... uszczelka głowicy? jak myslicie? jaki moze byc koszt? 1.3 ADX...[/quote]
To uszczelka. Ostatnio tak miałem jak u Ciebie i... wyniosło mnie to jakieś 570PLN, z planowaniem głowicy, z rozrządem (bo był już zużyty) oraz z innymi pierdołami (oczywiście filtr oleju, olej).
"Wszystko co po nas, przyjdzie niechybnie,
Napewno będzie dobre, ale... brzydkie"
P. Rogucki
Dziś byłem u mechanika w tej sprawie... powiedział że koszta to około 600-1000 zł. Jestem ciekaw za co skoro cena uszczelki nie przekracza raczej 100 zł, a nawet znalazłem taką za 40 zł. wiem że to rozebranie połowy silnika wymiana oleju + filt+ czyszczenie całego obiegu chłodniczego+płyn chłodniczy ale ni jak nie wychodzi mi te 1000 zł. na dobrą sprawe za 1400 jest na allegro nowy silnik xD a co do rozrządu to mam prawie nówke, przejechałem na nim jakieś 14 tys.
powinno sie,tzn sa magicy co robie bez zdejmowania ale bezpieczniej jest zdjac,ale wiadomo koszty beda wieksze planowanie ,głowicy uszczelka no i trzeba miec gdzie rozpiac zawory np na wiertarce stołowej
Tak jak Goozik napisał, można i nie rozbierać silnika do zmiany uszczelniaczy.
Mechanicy za bardzo nie chcą się tak bawić. Dla ciebie lepiej bez rozbiorki bo nie dochodza czesci uszczelek itp.
Skad jestes :?:
Ale zawsze można podocierać zawory,jak już rożrząd zrzuci to lepiej zrobić porządnie,widziałem jak robią to bez zdejmowania głowicy,tłok do góry i sprężone powietrze zamiast świecy, mnie osobiście sie to nie podobało bo była jedna z prowadnic już wychechłana i jej nie wymienili tylko uszczelniacz i co to daje nic za chwile będzie zdejmował głowice do wymiany prowadnic dwa razy koszt chyba że chce zaraz sprzedać autko.