Pytanie o dziwne dzwieki w Polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Pytanie o dziwne dzwieki w Polo

Post autor: michalo30 »

Witam. Od mniej wiecej 2 miesiecy gdy jade moim Polo po jakichs nierównosciach to słychac takie pojedyncze stuki ale i to nie zawsze (?). Czasem jeden stuk na dzień. Ale gdy jade bardziej obciazony to słychac wiecej tych pojedynczych stuków.Wydaje mi sie jakby to dochodziło z lewej strony z przodu.Co to moze być?
2 problem : Gdy jade powoli tzn miedzy 30 - 60 km/ h to słychac z lewego przedniego koła taki dzwiek jakby coś szurało (jakby odgłos mieszania np łyżką w plastikowej misce-sorki za porównanie ale tego inaczej sie nie da opisać). Byłem u mecha , wlazł pod spód wszystko zobaczył , przejechał sie i rozłozył rece. Jest mini teoria ze moze to byc lozysko ale ja je wymieniałem jakies 3 lata temu. Odgłosy milkna po przekroczeniu 60 km/h .Co o tych przypadkach myslicie. Prosze o porady
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

W tym drugim przypadku możliwe że to przegub zbliża się ku końcowi.
Awatar użytkownika
gucio024
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gucio024 »

u mnie też tak szura ale mam klocki zjechane czasami tez tak jest bo nie odbijają do końca od tarczy i słychać szuranie
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

jesli stuka jakby kamien ci uderzał w podloge to beda wybite gumy na drazku stabilizatora lub tuleja na wahaczu
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
Palozz
Początkujący
Początkujący

Post autor: Palozz »

U mnie też szura czasem. Ale klocki mam nowe, wydaje mi sie ze chodzi o to ze czasem klocek nie wróci albo cos w tym stylu. A co do stukania to faktycznie mogą być gumy od stabilizatora.
So I pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head
B*tch, I’ma pick the world up and I’ma drop it on your f*ckin’ head

Mój czerwony diabeł na forum viewtopic.php?f=29&t=8557&p=106179#p106179
Awatar użytkownika
Rafałwzw
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafałwzw »

Mam podobne stuki ale w prawym przednim kole. Stuka na dołkach i po przejechaniu sporej drogi na prostym.
Polo 6n 1.3 ADX 55km 1994 LPG
Seat Leon 1m 1.9tdi ASZ 130km 2004
Bmw e46 318i 1.9 118km 1999 LPG

Światem rządzą trzy żywioły]
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

czasem bywa tak ze przez cały dzien ani stuku a czsem co chwila> Mysle ze mogą to byc koncówki gumowe stabilizatora , ale jak sie bardziej rozstuka to pojade do mecha. dzieki za zainteresowaniem moim prblemem. Zastanawia mnie jeszcze to "szuranie" w przodzie
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

kiedys brachol wymienil klocki i mu szurało wlasnie wiec u ciebie moze byc cos takiego ze tloczek podrdzewial i do konca sie nie chowa i klocek ci szoruje.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

wiesz, moze to racja, bo czasem słychac mocniej a czasem wogóle, jak bede miał chwile wolnego to zajrze i dam znac
p
poloino1997
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: poloino1997 »

Podłączę sie do tematu. U mnie też cos stuka ALE W MOMENCIE JAK DODAJE GAZU NA POSTOJU!!! Jak przygazuje to słychac dzwięk jakby uderzającego kamienia o silnik,podłogę (wydaje mi się że z przodu z lewej strony), dzwięk ten nie pojawia sie zawsze i nie wiem od czego zalezy?! Wiem, pytanie apstrakcyjne ale może ktoś miał podobna sytuację albo chociaz podpowie jak to zdiagnozować.
Awatar użytkownika
matys1
Newbie
Newbie

Post autor: matys1 »

Mi tak stukalo w prawym kole, najlepiej bylo to slychac jak jechalem przy jakies zabudowie (odbijal sie dzwiek) okazalo sie, ze dystansow przy klocku nie mialem i dlatego latal jak potluczony :D
Obrazek
Awatar użytkownika
kolekcjoner79
Newbie
Newbie

Post autor: kolekcjoner79 »

mam pytanie piszczy mi coś w okolicach paska klinowego jest to taki pisk niemiłosierny ale nie piszczy to pasek i jest to tak do 3 biegu później podczas dalszej jazdy ustaje to zjawisko co to może być
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

źle napięty pasek lub się kończy, lub rolka napinająca może wydawać też takie dźwięki, trzeba to obadać.
Gdzieś słyszałem żeby skruszoną kalafonią lub kredą skruszoną posypać delikatnie wtedy zwiększy się tarcie i nie powinien piszczeć, ale najlepiej jest sprawdzić naciąg i ewentualnie wymienić jeśli piszczy.
http://www.motofakty.pl/artykul/dlaczeg ... szczy.html
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
michalo30
Raczkujący
Raczkujący

Pojawił sie nowy objaw co do "szurania" w lewym kole.Gdy nagle wcisne hamulec sciąga mnie w lewo , macie jakies pomysły? pozdrówki
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Prawa szczęka nie hamuje, musisz kupić reperaturkę do zacisku . Sprawdź też tył czy cylinderki się nie pocą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”