[6n] Primo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Primo »

Po długim zbieraniu i kąpieli wielodniowej w chemii oddałem elementy do ocynku. Taki o to efekt.
Wiadomo chrom to to nie jest ale i inny tego był cel. Blink Blink pod maską nie będzie a tym bardziej Clean'a.

ObrazekObrazekObrazek

Obecnie zbieram partie do malowania proszkowego, ale brakuje ciągle paru rzeczy :/ więc sprawa stoi. Rozkminiam jeszcze jak tu rozmontować serwo :niewiem:
Awatar użytkownika
przemo92
Konkretnie zainteresowany

Post autor: przemo92 »

Widzę że auto będzie solidnie zabezpieczone :) Czekam niecierpliwie kiedy już poskładasz wszystko jak trzeba bo fajne polo się szykuje :grin:
Awatar użytkownika
Szakal
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Szakal »

Fajny bialas !!! podoba mi sie,godny wzór do nasladowania :)
Awatar użytkownika
Czaman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Czaman »

Z tego co widzę to dbasz o projekt w ogóle i w szczególe, to się chwali. :) Będzie na sezon ogarnięta Polówka? Jeśli tak to coś czuję, że na zlotach będzie przyciągała uwagę.
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Z ostatnich prac, musiałem wrzucić tymczasowo cały silnik ze skrzynią w celu sprawdzenia czy będzie konieczne podcinanie podłużnic na półośkę czy nie.
W związku z czym po pomiarach stwierdzam następującą rzecz, lewej (krótkie) półośki nie trzeba nigdy ciąć nawet na powietrzu, natomiast z prawej strony (długa półoś) przy najniższym położeniu na gwincie TA z sprężynami pomocniczymi zostaje średnio 3cm luzu. Zdecydowałem nie podcinać a jedynie na podłużnicy zamontować grubą gume w celu ewentualnej amortyzacji sporadycznych uderzeń.
A że musiałem założyć docelowe koło to wrzucam foty ze spasu przodu.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Obecnie mam problem z rozrządem czy został dobrze założony czy jednak jeden ząbek jest przesunięty. Wychodzi że dolny znak wypada w rowku, a górny zaś na ząbku? Ktoś wiec co i jak??
Po poprzednim "mechaniku" muszę się wszystkiego spodziewać!

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 mar 2015, 13:58 przez Primo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

W kwestii rozrządu:
http://obrazki.elektroda.pl/5365353800_1372265120.jpg (źródło: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2596874.html)
PS. nie wiem jaki silnik masz w sumie, bo nie szukałem w temacie :blush2:

Na bloku, przy dolnym kole zębatym masz dwie kreski, więc nie pomyl ich ;) (przynajmniej tak było u mnie w APQ) Dla pewności, można w okienku na skrzyni sprawdźić czy znaki się zgadzają
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

krzychu20

Sprawdzałem w książce "Sam naprawiam" ale jest pewna nieścisłość. Przy ustaleniu dolnego koła zgodnie z oznaczeniem na nim i na bloku silnika, znacznik górnego koła wypada w ten sposób co na obrazku poniżej. Nie wypada rowek na rowek tylko rowek (dolne koło) i ząbek (górne koło).
Silnik to AEE 1.6 8v.

Obrazek

Dzięki za pomoc w sprawie rozrządu. Wszystko ustawione jak trzeba, można jechać dalej z remontem.
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Dawno nic się działo w temacie wiec wrzucam mały postęp. Wszystko przez to że staram się robić wszystko sam.
Przed malowaniem trzeba było zbudować kompresor o odpowiednich parametrach aby nie wyglądało to jak z puszki.
Pierwsza fota po zmyciu wcześniejszego czarnego lakieru Boll, który okazał się straszną chałą jak i sama praca lakiernika. Następnie wycięto co już się nie nadawało do czyszczenia i wstawiono łatę od dawcy. Resztę wyczyszczono do zdrowej blachy i zakonserwowano.
Druga fota to już po malowaniu podkładem epoksydowym.
Ostatnia fota docelowy kolor czyli czarny mat.

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
przemo92

Post autor: przemo92 »

Poskładane juz??
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

przemo92

Niestety jeszcze nie złożone :angry: . Silnik już osprzętem czeka jeszcze na drobiazgi z ASO, które już idą ponad miesiąc !!!!!! :angry2:
zostało mi w komorze ogarnięcie przewodów hamulcowych miedzianych i dokupienie elastycznych z Hel, ale niestety z tyłu mam miszmasz Ibiza/Polo 6n2 więc będę na zamówienie robione.

Doszły nowe części, w związku z niedawnymi urodzinami:

1. Nakładki na pedały,

Obrazek

2. Przewody elastyczne Hel (nie opłacało się inwestować w zamienniki)

ObrazekObrazek

3. Filtr K&N

Obrazek

Ktoś poleci jakieś dobre i w miarę tanie ASO? Do tej pory zamawiałem w GETEM ale już mam dość terminów dwumiesięcznych a na koniec okazuje się że doszły 2 śruby :angry2: !
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Ze względu na małe problemy ze zdobyciem niezbędnych części z ASO pewne sprawy się przeciągnęły w czasie. Na dodatek niestety były również problemy z cieknącą skrzynią biegów itd. itp.
Na chwile obecną silnik wsadzony jako tako odpala, parę rzeczy jeszcze do zrobienia w komorze jest. Front się kompletuje w całość czyli, zderzak gładki ze spryskami i dokładką od Classica.

ObrazekObrazekObrazek

Wpadły mi w ręce też felgi BBS RL 502 16x7,5j. Niestety ale będą prawdopodobnie na sprzedaż (jak ktoś chętny pisać śmiało na pw) gdyż budżet się kurczy a kilka spraw jeszcze zostało do zrobienia.

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Dawno nic nie pisałem (za długo) ale sprawa samochodu przez ten czas trochę ruszyła do przodu. Przynajmniej jeździ :D.

Foty trochę stare ale w miarę aktualne.
Obrazek  Obrazek  Obrazek
Obrazek  Obrazek

Zamontowane zostały lampy Depo Power Look. Trochę było kombinowania żeby podłączyć je pod oryginalną instalacje ale adapter w końcu udało się dorobić i święcą o niebo lepiej niż oryginalne.
Obrazek

Plany na przyszłość:
- Wstawienie climatronik (prawie skompletowane)
- Klapa tylna ze znaczkiem oraz spojlerem.
- Chlapacze oryginalne
- Czarna podsufitka
- Elektryczny szyberach
- Car audio
- Nowy grill

Jakby ktoś ze śląska wsadzał już do 6n Climatronic to prosiłbym o kontakt na pw lub email generalnie potrzebuje pomoc w sprawie podłączenie elektrycznego!
Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, 18:50 przez Primo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BraHOL 12

Post autor: BraHOL 12 »

Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

BraHOL 12 pisze: To powinno pomóc
http://vwpoloklub.pl/forum/https://foru ... ic.php?t=6
Przeanalizowane wzdłuż i wszerz. Brak tam sporej ilości informacji. Głównie jak pożenić instalacje golf-polo.
Awatar użytkownika
Kuba
Uzależniony
Uzależniony
Kontakt:

Post autor: Kuba »

:o świetnie wygląda !
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”