Polo 1.9D AEF spalanie 8-9l na 100 km :P

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Polo 1.9D AEF spalanie 8-9l na 100 km :P

Post autor: lionheart198 »

Witam autko coś mi straszne dużo pali w granicach 9l na 100 km. Sprawdziłem sczelność wzrokowo przewodów paliwowoych i jest chyba ok. Termostat jest do wmiany mam ciągle 70 stopni ale chyba nie wpłynoł by tak drastycznie na spalanie. Jak odpalam autko to kopci na biało (nie bieże oleju, płyn chłodniczy czysty) i zostawia na trawie czarny nalot tak jak by wypluwał paliwo. Obroty na jałowym biegu 1k na ssaniu, natomiast bez około 950. Cykl jazdy mieszany i nie przekraczam 3k obrotów.

Czekam na sugestie nim oddam do magika. :write:
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""lionheart198""]Termostat jest do wmiany mam ciągle 70 stopni ale chyba nie wpłynoł by tak drastycznie na spalanie.[/quote]
Jazda na niedogrzanym silniku ma wpływ na spalanie i to spory. Zrób to najpierw i nie czekaj nie wiadomo na co a wtedy będzie można diagnozować jeśli nie będzie poprawy (a będzie na pewno!)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Przy takiej temp. silnika jeszcze alternator dostaje baty, bo świece żarowe pracują i samochód zmulony, bo musi to wszystko uciągnąć. Dlatego masz takie spalanie.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

mi ostatnio spalanie skoczyło na 6.3 a zawsze oscylowało między 5,5-6l termostat ostatnio wymieniłem i temperature mam cały czas około 89stopni
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

zima jest to co sie dziwicie ze spalanie rosnie ? ale 8 litrow to za duzo jak na 1.9d. JAk koledzy mowia niedogrzany silnik moze troche wiecej palic ale zeby 8 to dziwne
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Ja stawiam ze juz moze wtryski zaczynaja lać. Pamietam jak kiedys ojciec mial kadetta 1.6D no i po wymianie koncowek spalanie spadlo. Lepiej rozpyla rope to i efektywniej sie spala no i wiecej energii jest a wiec i mniej moz ejej spalic zeby napedizc auto.

Swoja droga jakie sa koncowki( symbol) w AEF jakie koszty i gdzie szukac?
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

końcówki łatwo dostepne cena też w miare THM angielskie około 30zł bosch troche droższe około 50 symbol 297 przerabiałem ten temat pół roku temu dajcie to specjaliście ja nie duzo brakło i bym zepsuł sobie nowe końcówki oddałem to w dobre ręce i jest ok tak że patrzcie komu dajecie to najlepiej samemu wykręcić i dać do sprawdzenia taniej to wyjdzie
F
FamilyGuy
Newbie
Newbie

Post autor: FamilyGuy »

ja niedawno wymieniłem termostat i jakoś specjalnie tego nie odczulem w spalaniu, w mieście mi łyka 7,5 ON (staram się go trzymać na obrotach pow.1600 z reguły ok.2000) .wydaje mi sie, że to norma.na trasie spalanie to 5,3 czy to norama? dodam, ze mi trochę dymi
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

Post autor: Barbuletis »

Mi pali ponad 10L, nic nie dymi ale ok 50% jazda po mieście na zimnym silniku.
Na trasie nie miałem okazji sprawdzić.
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

duzo za duzo. Zona jezdzi polem i wydaje mi sie ze tylko deczko wiecej pali jak TDI w golfie ale to tylko takie moje spostrzezenia. Oba pala w cyklu mieszanym tak do 6l. Diesle nie maja czegos takiego jak ssanie nie potrzebuja wiecej paliwa jak sa zimne, nie pala wiecej z tego powodu ze jeszcze nie osiagnely temp pracy czyli 60 stopni.
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

Post autor: Barbuletis »

to w czym może być przyczyna dużego spalania ?
Auto jest po wymianie wszystkich filtrów, oleju, rozrządu (ogólny przegląd w serwisie VW - powiedzieli że auto jest w dobrym stanie). Nie kopci silnik pracuje dosyć cicho jak na diesla w porównaniu do starszego modelu polówki gdzie silnik chodził jak traktor i wszystko w samochodzie się trzęsło jak był zimny. Kopcił jak smok a palił w tych samych warunkach max 6 litrów - zimą w lecie w granicach 5 a na trasie 3,8L.
Obrazek
k
kramer
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kramer »

Dolacze sie do tego teamtu i powiem tak na miescie czy to lato z klima czy pora zimowa autko pali zawsze 7.5l/100km a poza miastem w trasie to zwykle 5.2-6l/100km ale to juz zalezy od buta. Pompa LUCAS nic nie modzona kompresja sprawdzana idealna wtryski po ustawieniu i czyszczeniu z syfu. Pali tyle i nic sie nie zmieni. Nie czarujmy sie to AEF silniki sterowane "sznurkiem" a nie komputerem jak to ma miejsce w TDI czy juz nawet SDI gdzie pompa sterowana jest elektronicznie. Byc moze inne diesle pala mniej ale pamietajcie ze to juz 1.9 pojemnosci i czyms trzeba to napoic i palic mniej nie bedzie zbytnio.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Muszę zgodzić się z kramer-em jestem jako najstarszy właściciel, bo od 97r
Na podstawie 12 letniej eksploatacji AEF, nie jest to silnik o powalającej mocy ani też strasznie oszczędny.
Jazda po samym mieście spalanie z autopsji ponad 7 do 8 litrów ON
Jazda na trasie spalanie od 5 do 5,7 litrów ON
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

W poniedziałek autko trafi do magika zobaczę co on na to powie, dzięki za odpowiedzi.

Wtryski:

http://allegro.pl/item808973111_nowe_ko ... onark.html
L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Ja nie narzekam na spalanie. Pali mi 6-6,5l mimo, ze praktycznie nie jezdze na trasie, a codziennie rano stoję w 4-kilometrowym korku. Staram się jednak jezdzic jak najbardziej oszczędnie.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”