[6n] wilgoć w samochodzie i wyciek wody od strony pasażera

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Bartek05
Newbie
Newbie

[6n] wilgoć w samochodzie i wyciek wody od strony pasażera

Post autor: Bartek05 »

Koledzy mam dziwny problem, a mianowicie strasznie paruja mi szyby w aucie,wszędzie zbiera sie wilgoć, a ostatnio podczas jazdy od strony pasażera zaczeła leciec mi jakaś woda.co to moze byc???nagrzewnica czy co???Pozdrawiam
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

1. Sprawdź, czy to woda, czy płyn chłodniczy: na palec kropelkę i spróbuj : płyn chłodniczy ( nagrzewnica ) jest słodkawy.
2. Przeanalizuj, co ostatnio było robione przy samochodzie - z reguły przecieki do wnętrza nie powstają bez zewnętrznej przyczyny.
3. Zdejmij osłonę podszybia i sprawdź drozność kanału odwadniającego - może jest zapchany i woda dostaje się do filtra kabinowego.
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kolo z Polo »

Witam mam podobny problem jak Bartek. Dzisiaj jadąc autem odpaliłem nawiew na 4kę po jakimś czasie zaczął chwilami wydawać dziwne dźwięki. Włączyłem nawiew na 3kę później znowu na 4kę i jakby spod tego schowka od pasażera polała się woda na dywanik przykładając rękę pod nawiew przy szybie nie czułem nic. Szyby zaparowane praktycznie nic nie było przez nie widać! Nawiew ogólnie działa bo jeszcze ze 2-3 dni temu nim spadł u nas jakikolwiek deszcz to ładnie wiał na szybkę czy na kabinę. Dzisiaj obojętnie jakbym go nie przełączył - czy na nogi, czy na szybę nic nie wiało mimo ze cały czas słyszałem ze chodzi - tak jakby był zapchany czy coś
my little Poli
Awatar użytkownika
Szakal
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Szakal »

Mialem taki sam problem jak ty,w moim przypadku była to przyczyna jaka napisał ko-ma czyli 3. Zdejmij osłonę podszybia i sprawdź drozność kanału odwadniającego - może jest zapchany i woda dostaje się do filtra kabinowego.
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

Ok sprawdzę. Oby to było to bo w takim razie operacja będzie bardzo tania ;) napisze co to było w moim przypadku jak już będzie wszystko ok. Dzięki, pozdrawiam
my little Poli
Awatar użytkownika
Bartek05
Newbie
Newbie

Post autor: Bartek05 »

Dzieki wielkie za wskazówki. straszny syf byl w okolicach kanalu odwadniajacego przeczyscilem i git woda nie leci, ale cały czas strasznie parują mi szyby i zbiera sie wilgoc. Pokombinuje cos i dam znac jak poszlo. Pozdr
G
Gruszek
Newbie
Newbie

Post autor: Gruszek »

Musisz wysuszyć samochód. Ja wyjąłem gumy i puściłem nawiew na podłogę. Wyschło. Pozdro. Już nie paruje.
Awatar użytkownika
Kolo z Polo
Raczkujący
Raczkujący

U mnie również okazało się, że kanał odwadniający był zapchany, przy okazji wymieniłem filtr kabinowy. W aucie było dużo wilgoci jednak uporałem się z tym puszczając ciepłe powietrze na full na podłogę i w kabinę już jest wszystko ok. Może u niektórych jeszcze warto zajrzeć w nadkole tam też było pełno syfu i woda nie mogła swobodnie spływać. Pozdro
my little Poli
Awatar użytkownika
kaliber
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kaliber »

[quote=""Kolo z Polo""] Może u niektórych jeszcze warto zajrzeć w nadkole tam też było pełno syfu i woda nie mogła swobodnie spływać. Pozdro[/quote]

Witam odświeżę pierwszy temat który znalazłem w szukajce. Jak zajrzeć w to wspomniane nadkole i sprawdzić czy nie ma tam syfu?? trzeba odkręcić koło i jakoś demontować nadkole pod błotnikiem czy jest jakaś inna opcja??
Awatar użytkownika
Mentos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mentos »

U mnie był podobny problem. Woda ciurkiem leciała na nogi pasażera, a że to były nogi mojej żony, to musiałem się tym szybko zająć i może dzięki temu auto nie zdążyło zawilgotnieć. Większość wody zostało na wycieraczce gumowej.
Było sporo syfu na podszybiu. Kanały z podszybia do nadkola przeczyściłem znalezioną w krzakach gałęzią :D Nie miałem pod ręką żadnego druta, a nie byłem przygotowany na to, że tam coś takiego jest.
Pozdrawiam:
Mentos
Obrazek
Awatar użytkownika
kaliber
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kaliber »

Oki ale jak to jest z tym nadkolem? Jak to sie czyści. Kanały przeczyszcze ale jak zajrzeć do nadkola? Mam zamiar to jutro zrobić bo mi sie dziś woda polała na nogi pasażera :-(
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Masz nieszczelną obudowe filtra pyłkowego przykręcaną do podszybia,odkręcić i uszczelnić.
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario23 »

mam podobny problem , u mnie woda zbiera się przed fotelem pasażera z przodu , ale trudno ustalić skąd tam się wzięła bo filtr przeciwpyłkowy jest suchy, mam szyberdach ale podsufitka też sucha jest...
m
mario23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario23 »

przyczyną były zatkane kanaliki odprowadzające wodę z szyberki. w słupkach A idą dwa gumowe wężki , wychodzą na podszybiu , musisz ję przetkać czym cienkim , lub zalać wodą z ludwikem
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”