WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

jeśli chcesz 100mm głośniki dać na podszybie i to bez żadnych większych przeróbek to musiałby to być z wąsami mocującymi głośnik. tu masz przykład:
http://www.allegro.pl/item813011647_pio ... ktura.html
http://swiatelektroniki.com/data/gfx/pi ... /124_2.jpg

tu blaszki z otworami montażowymi odginasz, co pozwala Ci zamontować głośnik :)
TO NIE SUGESTIA:
nie sugeruję Ci zakup pionków czy buszmenów, bo nie wiem jak grają sam mam Clariony z membraną alu i jestem "happy as a hippo". Co do dźwięku, membrany alu syczą, jedwabne piszczą.
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

Witam, :hello: ktoregos wieczoru przejrzalem wszystkie tematy zwiazane z naglosnieniem 86c2f. Nie znalazlem w nich jednak odpowiedzi na moje pytanie. Otoz, jakie glosniki moge zamontowac w tylnej polce gdzie znajduja sie obecnie "jajka" ? Chodzi mi o montaz nie wymagajacy jakiejs znacznej ingerencji w aktualne mocowania. W innym temacie wyczytalem, ze najlepiej byloby zeby byly to glosniki okragle bo eliptyczne maja gorsza jakosc dzwieku. Z gory dziekuje za odpowiedz :grin:

Napisalem cos co jest jakas "oczywista glupota" z perspektywy ludzi obeznanych w temacie? :blush2: Ze nikt nie odpisuje?
R
Rambo z Nazaretu
Newbie
Newbie

Post autor: Rambo z Nazaretu »

Chodzi co o dedykowane miejsca w plastiku na równi z półką?
Tam wchodzi elipsa 4x6 cala lub wejdzie Ci 4-calowy "okrąglak".
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

w paprapetach montarz głosnika nie ma sensu jakość dzwięku będzie mierna, grać bo grać
Awatar użytkownika
Kamillos
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kamillos »

Rambo z Nazaretu Tak tak, wlasnie o te miejsca mi chodzilo.
vwkas18 Z tego co zdarzylem wyczytac w kilku tematach to prawda, tyle ze jak sam powiedziales to mialoby grac bo grac. Obecne glosniki zaczynaja trzeszczec, te z podszybia juz wymienilem, teraz kolej na te z plastiku obok polki. Zaznaczam, ze nie jestem wybrednym audiofilem i jak dla mnie wystarczy zeby gralo to bez zbednych trzeszczen.
Dzieki za odpowiedzi, PozdraVWiam :victory:
Awatar użytkownika
Rafi87_
Newbie
Newbie

Post autor: Rafi87_ »

witam.. jakie głosniki polecacie na podszybie??? i jakie macie w swoich bryczkach????? chciałem wsadzic cos dobrego w podszybie za nieduze pieniadze oraz zamontowac tweeterki
Awatar użytkownika
Łojek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Łojek »

[quote=""Rafi87_""]witam.. jakie głosniki polecacie na podszybie??? i jakie macie w swoich bryczkach????? chciałem wsadzic cos dobrego w podszybie za nieduze pieniadze oraz zamontowac tweeterki[/quote]

Tanie i dobre to są, ale zawsze leżą na innych półkach w sklepie :grin:
na jednej tanie, na innej dobre.
Chyba nikt na forum nie pakuje w podszybie, bo to nie gra.
Jak zależy Ci choć odrobinę na jakości to tylko 165 w drzwi
j
johnydee
Newbie
Newbie

Post autor: johnydee »

Witajcie

Mam podobny problem jak poprzednicy.

Co zrobić jak w boczkach otworów na głośniki brak? Jak u mnie pozostają 100mm w podszybiu i odradzana tylna półka.
Co robić? jak nagłośnić polo w studencki sposób za ok 200zł?
P
Pat
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Pat »

Boczki z mocowaniami na głośniki kupisz za naprawdę małą kasę ja kupiłem za 80zł lewą i prawą stronę (poszukaj na allegro albo tutaj w dziale sprzedam) do tego dołóż jakiś zestaw odseparowany i już będzie jakoś grac nie mowie ze na pewno zmiescisz się w 200zl ale nie będzie to dużo więcej..
Awatar użytkownika
WoWi
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: WoWi »

Witam, mam pytanie odnośnie głośników do 9N - jakie wybrać, by pasowały i były dobre - jeśli chodzi o cenę, to raczej nie ma jakiegoś maksymalnego przedziału - po prostu chcę aby było wszystko dobrze. Od razu chciałbym też wytłumić drzwi. Proszę także napisać, czy owe głośniki będą potrzebowały wzmacniacza. Oczywiście mam zamiar kupić nowe radio. Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

poszukaj na forum. jest pierdyliard postow na ten temat. nie ma znaczenia ktore polo bo do kazdego wsadzisz glosniki 165mm, tweetery, wzmacniacz i skrzynke.
Awatar użytkownika
WoWi
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Ale mi chodzi o jakąś konkretniejszą poradę odnośnie firmy głośników itp. Jesteś pewien, że bez modyfikacji tapicerki itp wejdą 165mm głośniki, a nie przypadkiem 140mm ?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

spokojnie. sa nawet dostepne na allegro z dedykowanymi do 9N dystansami z MDF za 250PLN w komplecie (na przod, jeli masz miejsce w boczkach tylnych to tez potrzebjesz drugi taki zestaw). Jakbys przeczytal chociaz jeden post dotyczacy CA na tym forum wiedzialbys ze wiekszosc poleca Helixy DB62.1, Hertze i kilka innych modeli. to samo tyczy sie skrzynki. Wzmacniacze to stare dobre ampy japonskie podajace moc przy 12V. ale jesli mowisz, ze nie masz ograniczonego budzetu popatrz na instalacje cyprysa albo turzola z jakich podzespolow maja zbudowane swoje CA. mimo ze to 6Nki to ich setupy mozna uznawac za wzorcowe tyle ze potrzeba na nie troche wiecej niz 1500PLN.

A co do wygluszenia to do drzwi kup maty dynamat. sa drogie ale najlepiej sie nadaja do takich instalacji. wygluszenie pary drzwi to okolo 300PLN + robocizna, a na sufit, podloge i bagaznik zastosuj tansze maty bitumiczne APP.
Awatar użytkownika
WoWi
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Mówisz, że te Helix Dark Blue DB 62.1 są godne ? A co z takimi firmami jak JBL czy też Pioneer lub Alpine i ich zestawami 165mm + tweetery?
Oraz co mówisz na takie radio: RADIO PIONEER DEH-6100BT ?
Zadaje tyle pytań, ponieważ nie chciałbym kupić czegoś co mogę potem żałować.
0
0612
Newbie
Newbie

Post autor: 0612 »

witam, temat był już wałkowany ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, mianowicie czy taką skrzynie można oprzeć na 20 cm głośniku czy jednak lepiej wybrać 25, lub więcej, wiadomo większa średnica lepszy efekt i nie chodzi mi o dudnienie czy głośność. zależy mi na jak najmiejszej konstrukcji, na razie posiadam wzmacniacz 200 -jako bazę, w drzwiach hertz i syki w słupkach, no i mam trochę mało głębi, czytałem o różnych skrzyniach i konstrukcjach i mam mętlik w głowie , nie jestem audiofilem słucham sporo radia, rocka, popu, folku i celtyckiej, skrzynie mam zamiar zbudować samodzielnie głośniczek muszę kupić, tylko kasa mam do wydania 150 i nie wiem czy coś konkretnego w tej cenie dostanę, dziękuję za każdą podpowiedź.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”