WYBÓR GŁOŚNIKÓW pytania, porównania, opinie itd...

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

wygłuszenie nawet zrobione matą dachową robi sporą różnicę.

o co chodzi z tym bassem ?? głośniki mają grać dobrze a nie tylko bass. jeżeli chodzi o byle łupankę to kup byle co z dużą mocą w media markt i masz.
Jeżeli chcesz zeby grało dobrze to musisz się trochę postarać no i niestety trochę pieniążków włożyć ale jak już wkładasz to lepiej zrobic to dobrze niż marnować kasę na jakąś tandetę.
za parę dni będę robił głośniki i wzmacniacz to oddam helixy darkblue za 100zł.
w
wojtek4848
Newbie
Newbie

Post autor: wojtek4848 »

Ale czy w polo jest dobry dźwięk??
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

jak jest dobrze zrobiony to pewnie czemu nie.
Ja tam nie narzekam, wprawdzie autko zrobione w zakresie podstawowym, (helixy w boczki, radio vw symphony) ale dobrze wygłuszone drzwi, i gra przyzwoicie. Teraz będzie zmiana głosników w drzwiach, helixy 100mm w podszybie i boczki zasilane przez wzmacniacz alpine to zobaczymy jak będzie to działać. A wszystko robione w minimalnym budżecie.
w
wojtek4848
Newbie
Newbie

Post autor: wojtek4848 »

Radio blaupunkt san remo cd34 nadaje sie do basu??
Co to jest x-bass?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

Ja mam taka propozycje

1. przeczytaj dokumentacje radia
2. poczytaj o zasadach budowania CA w samochodzie
3. poczytaj o dobrych praktykach zwiazanych z CA
4. przejrzyj forum poniewaz takich postow jest tutaj pierdyliard
5. mysl
6. przestan pytac sie o bas bo brzmi to jakbys chcial miec wielka tube na tylnim siedzeniu na ktora chcesz podrywac lochy na wiejskim odpuscie.

dobrym poczatkiem jest zapoznanie sie z chyba najlepiej przygotowanym FAQ na temat budowania CA w samochodach zrobionym przez Bartka Nazara

http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCa ... 01beta.pdf

posiada on lopatologicznie wytlumaczone co z czym sie je i jak powinno sie zabrac za budowe CA

pozniej to juz tylko dobranie komponentow w zaleznosci od posiadanego budzetu oraz wlasnych preferencji dotyczacych danej marki
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dragon172005 »

skoro piszesz że słuchasz takiej muzyki i nie zależy ci na głośnym dudnieniu to po co ci nagle taki duży głośniki w dodatku napisałeś ze masz wzmacniacze dysponujące nie dużymi mocami no chyba ze można je zmostkować ale to i tak nie będzie rewelacji. lepiej będzie zastosowanie jakiejś delikatnej 25-ki którą spokojnie napędzisz którymś z tych wzmacniaczy. w takiej cenie spokojnie można coś znaleźć co nie popsuje ci dźwięku z hertzów a tylko go polepszy.
0
0612
Newbie
Newbie

Post autor: 0612 »

przede wszystkim dziękuję za odpowiedź,
odnośnie "dużego głośnika"(kenwood-kfcw112s) była to tylko propozycja dodam że nie przemyślana, dzięki za sprowadzenie mnie na ziemie, na "dudnieniu" mi nie zależy szukam tylko dopełnienia do moich hertz dsk165, nie mam zamiaru zwracać na siebie uwagi przechodniów, no i chce aby pozostało jak najwięcej miejsca w bagażniku.
wzmacniacze jakimi dysponuje dają się mostkować i mają odpowiednio 1x194- monacor, 2x152-philips, prawdziwych nie pisanych mocy- są to może i wiekowe konstrukcje (made in germany i japan) ale za to wydajnie pracujące i nie zamieniłbym ich na nowe wynalazki z wyimaginowanymi cyferkami wypisanymi na obudowach,
zdaje sobie sprawę że nie są to sprzęty powodujące oszołomienie, ale proszę o pomoc w dobraniu do któregoś z nich odpowiedniego głośnika "dolnego", przyznaje racje 25-tka to było by to, czy np.hertz ds250(closed17l) by się nadał, moc głośnika była by dopasowana do wzmaka a w zamkniętej byłby szybki, bo es250 jest lepszy ale za mocny, jeszcze cos takiego jak carpower silver10(br 25l)- o nim nie mam zdania, to są tylko moje propozycje, hertz dlatego bo już takie mam a carpover to coś z monacora, jbl w tej cenie to -podobno- tylko "dudnią" więc je odpuszczam, magnat, busz-coś, alphard itp odpada. ograniczeniem dla mnie jest kwota (max 250 i tak wzrosła) i jak najmniejsze zajmowane miejsce,
z góry dzięki za wszelaką pomoc
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

Hertz es 250 to bym polecił jak najbardziej słyszałem go tylko że w pokoju ok 40 mkw i gra naprawdę ładnie a co do stwierdzenia ze ten es250 będzie za mocny to raczej to nie będzie przeszkadzało i jak ten twój wzmaczek pociagnie te ok 200W to i tak cie przechodnie usłyszą :) a ten Hertz naprawde ładnie brzmi i chyba nadwyżka mocy nie powinna przeszkadzać. tylko jakiekolwiek błędy konstrukcyjne skrzyni mogą popsuć brzmienie i przy konstrukcji trza wszystko ładnie przemyśleć i zaplanować.

jeszcze z tego przedziału cenowego to mogę polecić tesla arn312 nieco większy ale gra bardzo delikatnie.
0
0612
Newbie
Newbie

zgodzę się że tesla ładnie brzmi ale widziałem i słyszałem tą 30-tke w br na oko około 80litrów i podobno w większej byłoby jeszcze lepiej, to jednoznacznie go przekreśla w moim przypadku (jak najmniej zajmowanego miejsca),
hertz- mi się podoba tylko z tego co wyczytałem ta marka kocha moc, lubi nawet więcej niż podaje producenta a w przypadku zbyt niskich vatów nie pokazuje co potrafi, dlatego wydaje mi się że es250 to powinien mieć wbite jakieś minimum 250-300 rms ale mogę się mylić ponieważ moja wiedza w tym zagadnieniu jest przedewszystkim "czytana"(forum elektro..),
słabszy i tańszy ds250-to tylko 150rms na luzie czyli tym co mam dałbym radę go zasilić w pełni tylko czy zagra odpowiednio? i nie padnie na starcie,
rozumiem że carpower zostaje zdyskwalifikowany
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

no wiesz carpowera nie słyszałem to go nie zdyskwalifikuje ale z tego co patrze po parametrach to też ma dość ciężką membranę i dość słabe SPL to też chyba bedzie potrzebował trochę Wacików żeby zatrząsło nim, ale jak dla mnie to wygląda bardziej na głośnik na pokaz a nie do grania ale to tylko moje zdanie. a propo tego ds 250 to da rade nawet w skrzyni nieco ponad 20l to chyba całkiem dobre rozwiązanie.
0
0612
Newbie
Newbie

dziękuję za pomoc,
jestem prawie przekonany do tego hertza, zalecane litry od 15- do 26 zależnie od konstrukcji, wydaje mi się że to jest to czego oczekuje -mała skrzynka dźwięk niezbyt natarczywy- tylko czy tak będzie?. jeszcze trochę poczytam - bo to nic nie kosztuje, jeszcze raz dzięki
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

miałem hertza es200 ponoć najlepszego z tej serii i nie polecam,jest bardzo prądożerny i potrzebny mu wzmak o mocy prawie dwukrotnie większej niż on ma mocy rms.Poza tym to budżetowa zabawka a nie sub.
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
0
0612
Newbie
Newbie

no to są dwie skrajne opinie na temat hertzów, byłem już naprawdę zdecydowany i o krok od zamówienia,
w takim razie zaproponuje kilka innych:
na pewno dobrym byłby powerbass s10, niestety przekracza mój budżet,
a może kewood kfcw5212, alpine swe1043ib, ewentualnie jbl gt5-10 - o tym też opinie są nieszczególne
zależy mi na małych wymiarach i fajnym brzmieniu a nie dudnieniu, zwracanie na siebie uwagi nie jest moim celem, nie ma to być sprzęt dla audiofila bo nim nie jestem, no i kasa na początku było 150 a już wzrosło do 250 i to górna granica więcej nie mogę wydać, dzięki za uwagę i szczerą pomoc
d
dragon172005
Raczkujący
Raczkujący

no żadnego z nich nie słyszałem ale z tego co widze po parametrach to chyba bym był za Alpinem, ale jak nie jesteś w 100% pewny wyboru to możesz iść do sklepu nie dla idiotów albo jakiegoś saturna, etc. wźiąć tego alpina sklecić na szybko skrzyneczkę i w razie jak nie będziesz zadowolony z niego to będziesz mógł wymienić na inny albo poprosić o zwrot kasi :)
0
0612
Newbie
Newbie

tak tylko do najbliższego "jowisza" itp. to ja mam 60km w jedną stronę. mane na sprzęt wpakuje w bene, dlatego jestem zmuszony kupować w ciemno, jedynym światełkiem jest doświadczenie ludzi z tego forum
czuje mój błąd bo ta alpinka, o której opinie prosiłem ma napisane Free-Air Subwoofer i chyba nie nadaje się do skrzyni, chyba raczej do montażu w półce a jeśli tak to nie zaryzykuje
kurde nie mogę się zdecydować , jutro posłucham dbx-250 tj. oryginalny sub na hertz ds250 opisze odczucia

poproszę jeszcze tylko o opinie o MAC AUDIO SX 10 i Mac Audio STX 10 czym one się różnią i czy warto na nie zwracać uwagę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”