problem jest mianowicie taki nie jeżdżę parę dni, wsiadam, odpalam, jadę parę kilometrów, gaszę chce zapalić i brak prądu stoję, przyjeżdża kumpel z kablami odpalamy go i później odpala za każdym razem oczywiście do momentu kiedy sytuacja się powtórzy czyli średnio 4 dni.
Aku trzyma sprawdzałem takim urządzeniem u mechanika. miałem przebicie na kablach wn to kabelki wymieniłem, kontrolka akumulatora w czasie jazdy mi się nie pali wiec alternator chyba ładuje podsuńcie mi jakiegoś pomysła co może być grane
[quote=""AbCs""]Aku trzyma sprawdzałem takim urządzeniem u mechanika[/quote]
Jakie to było ustrojstwo? Jak wyglądało sprawdzenie?
Nadal stawiam na aku.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
hmmm moze cos ci pobiera lewy prąd ? aku sie troche podladuje jak jezdzisz i odpala. Ale jak postawisz na kilka dni to klapa juz nie zapala ? to cos ci kradnie prąd skoro wszystko juz sprawdziles.
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Trzeba zrobić pomiar poboru prądu w stanie spoczynku samochodu, nie powinien przekraczać 300mA.
Jeżeli będzie dużo więcej to rozładuje akumulator w ciagu nocy.
Musisz odpinać po kolei dodatkowo zainstalowane odbiorniki (np radio, alarm, cb radio itp) i kolejno sprawdzać czy zmniejsza się wskazanie.
A może po prostu alternator nie ładuje aku jak trzeba. Jak postoi i się trochę "zregeneruje" to odpala. Jak pochodzi to ciągnie więcej voltów niż się doładuje i pada (czysto teoretyzuję).
Radziłbym zrobić następującą rzecz.
1. Jak zaparkujesz sprawdź woltomierzem napięcie na akumulatorze. Za dwa dni (czy kiedy tam następnym razem jedziesz) przed odpaleniem zrób to samo.
Ewentualnie możesz podpiąć amperomierz - dużo lepszy odczyt.
Możliwe, że tak jak wyżej pisali masz za duży pobór prądu i akumulator siada.
Inną rzeczą może być, że możesz mieć gdzieś przebicie przez rezystancję.
[quote=""AbCs""]podsuńcie mi jakiegoś pomysła co może być grane[/quote]
Ja bym ci polecił sprawdzić zakucie kabla plusowego z aku który jest przykręcony do rozrusznika bo na tym zakuciu może jest już śniedż i raz jest styk a następny raz już nie czyli robi sie przerwa pod obciążeniem a przy okazji sprawdż też połączenie masy karoseri i silnika taka plecionka.