Od jakiegos czasu mam problemy z odpaleniem silnika gdy jest wilgotno, zimno. Po przekreceniu kluczyka rozrusznik kreci kreci ale nie chce zapalic silnika. Trzeba tak pokrecic pare raze zeby zaskoczyl. Dzieje sie tak tylko na zimnym silniku, gdy sie raz odpali pozniej odpala normalnie, jak postoi 1-2 dni to znow to samo.
Od razu mowie, ze swiece, kable WN, kopulka i palec wymienione, akumulator tez w miare nowy i nic nie pomoglo...
Sprawdzalem przed chwila czujnik temperatury i o ile dobrze sprawdzalem opor miedzy wtykami 1, 3 = 3410 ohm na zimnym nie odpalanym silniku o ile ma to jakies znaczenie.
A co do cewki to nie mam pojecia mozna ja jakos sprawdzic?
[quote=""KmL""]Od razu mowie, ze swiece, kable WN, kopulka i palec wymienione, akumulator tez w miare nowy i nic nie pomoglo...
[/quote]
[quote=""KmL""]Odlaczylem czujnik i nic sie nie zmienilo, po kilku probach odpalil na zimnym silniku, czyli wychodzi na to, ze czujnik jest dobry?
[/quote]
Mnie wychodzi na to że masz chyba zapchany filtr paliwa lub pompa daje za małe ciśnienie,odkręć zakrętke baku i sprubuj zapalić.
Kolego mam podobny problem jak jest zimny silnik to nie odpala i rzuca silnikiem a jak zapale to wszysko jest ok pracuje równo silnik 1,6 AEE 75 km walcze z tym juz od dlugiego czasu tylko ze ja jeszcze wymienilem pompe paliwa a najlepsze jest ze wszysko było ok i nagle ciach i nie odpala
[quote=""KmL""]swiece, kable WN, kopulka i palec wymienione,[/quote]
[quote=""Luki56""]Obstawiam zawilgoconą kopułkę zapłonową[/quote]
Napisał, że zmienił i nic to nie dało.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
A własnie ze nie wkoncu pojechalem do poleconego goscia od vw i audi okazało sie ze jest to wina nastawnika przepustnicy we wtorek bede go wymienial tak pokazał komp na profesjonalnym programie do diagtnostyki
Po sprawdzeniu prawie wszystkiego co sie dalo czujnikow, filta paliwa cewki itp itd.... Okazalo sie, ze wszystko przez swiece zaplonowe... Niecaly rok temu jak wymienialem swiece, sprzedawca zle mi je dobral... :evil: Polecil mi 4-elektrodowe firmy beru... Nie bylem pewny co do nich, no ale autko odpalalo na nich elegancko, do czasu jak przyszly wieksze mrozy i wilgoc.. Po wymianie na NGK BUR6ET zawsze odpala od kopa... Dzieki wszystkim za zainetesowane