Polo 1.0 nie daje znaku życia. Problem z układem zapłonowym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kondzio91
Newbie
Newbie

Polo 1.0 nie daje znaku życia. Problem z układem zapłonowym

Post autor: kondzio91 »

Witam. Jest to mój pierwszy post na forum więc prosiłbym o trochę wyrozumiałości :)
Od miesiąca jestem posiadaczem VW polo 1,0 AAU z monowtryskiem, zrobiłem nim 2500 km bez najmniejszej usterki i ogólnie z autka byłem bardzo zadowolony aż do wczoraj. Mianowicie, po zatankowaniu jechałem sobie 50 km/h, aż nagle samochód zgasł, próbowałem redukować biegi, żeby spowrotem zaskoczył, jednak nic to nie dało. Krótka analiza na poboczu wykazała kompletny brak iskry, między głównym przewodem WN z cewki a masą silnika nie przeskakiwało nic. Dzisiaj, w pełnym świetle ujrzałem straszną rzecz... Mianowicie śruba mocująca kable masowe przy silniku była poluzowana, a każdy wychodzący z niej kabel mocno przetopiony, tak samo ma się sprawa z brązowym kablem prowadzącym do cewki wysokiego napięcia. Cała reszta elektryki w samochodzie działa bez najmniejszych zarzutów. Pytanie brzmi, co mogło być przyczyną awarii? Proszę o pomoc bo sam nie daję rady... :( Aha, w samochodzie był zmieniany silnik początkiem tego roku, wymienione są kable wn, kopułka, świece itp itd.
Awatar użytkownika
jaro
Początkujący
Początkujący

Post autor: jaro »

Przyczyna awarii to właśnie słaby styk głównej masy - prąd o dużym natężeniu "znalazł" sobie drogę cieńszymi kabelkami i je upalił. Zaczął bym od konkretnego sprawdzenia tych kabelków, później czujnik halla w aparacie, cewkę.
k
kondzio91
Newbie
Newbie

Post autor: kondzio91 »

Heh, na szczęście okazało się, że przepalone kable były już od dawna, przez jakieś zwarcie jeszcze u poprzedniego właściciela prawdopodobne, a przyczyną usterki okazał się uszkodzony aparat zapłonowy :) Dziękuję kolego za pomoc, pozdrawiam :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”