[6n]Typowe skrzypienie/piszczenie/drżenie plastików-Diagnoza

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
locke90
Raczkujący
Raczkujący

[6n]Typowe skrzypienie/piszczenie/drżenie plastików-Diagnoza

Post autor: locke90 »

Jako że takiego tematu mi tutaj brakowało, postanowiłem założyć.

Wiadomo że w 6N lubiały skrzypieć/drżeć boczki drzwi, elementy w desce rozdzielczej i inne.

Chciałbym żebyśmy napisali co i gdzie najczęściej jest na to narażone, oraz jak sobie z tym poradziliście (wiem że we wszystkich 6N są podobne odgłosy np. przy ruszaniu gdy obroty są trochę niskie).

Macie jakieś sposoby na likwidowanie tych odgłosów?

----------

U mnie na przykład skrzypi lewy boczek drzwi, po jeździe na dziurach, oraz gdy się go przyciśnie się go obok rygla drzwi.
Nie wiem czy to obcieranie boczka drzwi, o ten plastik który jest pod nim.
Planuję zdjąc boczej, i od środka oblkeić go jakimś cienkim materiałem (chociażby starą koszulką)

Druga sprawa to drżenie w okolicy schowka pod kierownicą
Czy ktoś wie skąd może ten dźwięk docierać? (wiem że to indywidualna sprawa każdego polo, ale spotkałem się z tym w innym 6N również)
l
lexyy
Początkujący
Początkujący

Post autor: lexyy »

ja mam dwa sposoby: pierwszy to rozporka kielichów z przodu, drug to częste plakowanie deski :grin:
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

no ja użeram się z dźwiękiem z okolicy poduszki pasażera, lub okolica głośnika w podszybiu. Każda zmiana biegu to kilku sekundowe drżenie. Coraz bardziej mnie to wkurza, ale nie wiem jak się za to zabrać. IMO Muszę cały środek rozebrać i szukać nie dokręconej śrubki lub coś w tym stylu, ale to chyba jak cieplej będzie. No i standardowo drżące szyby :angry:

lexyy duża jest różnica po "usztywnieniu" polo? bo nadwozie mocno pracuje w 3drzwiówkach;) Tak mnie to kusi
Obrazek
Obrazek
l
lexyy
Początkujący
Początkujący

Post autor: lexyy »

sprawdź sobie sam jeżdżąc z otwartymi oknem i wkładając palec w szczelinę miedzy buda a drzwiami
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

Piszczenie i skrzypienie plastików to urok tego auta - mój ojciec ma megane z tego samego roku ('96)- u niego nie uświadczysz żadnego z tych dźwięków (ale to za duża różnica klas :grin: ). Jeśli chcesz się ich pozbyć to musiałbyś rozebrać całą deskę rozdzielczą auta i złożyć ją na nowo - oczywiście wszystko czyszcząc na połączeniach i dokładnie wpasowując.

Co do drzwi - ponoć pomaga wymiana zewnętrznej uszczelki okna (nie lata tak) a szyberdach trzeba wyregulować na rubach (jest w "Sam naprawiam...")

Ja osobiście pogodziłem się z większością dźwięków ale niektóre spróbuje uciszyć - i na pewno o tym napiszę tutaj :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

[quote=""mistrzsieci""]megane z tego samego roku ('96)- u niego nie uświadczysz żadnego z tych dźwięków (ale to za duża różnica klas :grin: )[/quote]

Nie przesadzaj z tą różnicą klas. Poza tym zobacz sobie ile warte jest Twoje Polo i reno Twojego Ojca. Ciekawe dlaczego? ;P
l
locke90
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""lexyy""]ja mam dwa sposoby: pierwszy to rozporka kielichów z przodu, drug to częste plakowanie deski :grin:[/quote]

Mam rozumieć że górna przednia rozpórka w jakimś stopniu rozwiązuje problem?
Jak po założeniu wygląda jazda po dziurach, wiele się zmienia?

Akurat u mnie, w desce rozdzielczej są drżenia przy ruszaniu (drgania silnika), zaś przy jeździe po dziurach piszczą plastiki na drzwiach, i z tyłu (bo to 3drzwiówka)

[quote=""bialas313""]no ja użeram się z dźwiękiem z okolicy poduszki pasażera, lub okolica głośnika w podszybiu. Każda zmiana biegu to kilku sekundowe drżenie. Coraz bardziej mnie to wkurza, ale nie wiem jak się za to zabrać. IMO Muszę cały środek rozebrać i szukać nie dokręconej śrubki lub coś w tym stylu, ale to chyba jak cieplej będzie. No i standardowo drżące szyby :angry:

lexyy duża jest różnica po "usztywnieniu" polo? bo nadwozie mocno pracuje w 3drzwiówkach;) Tak mnie to kusi[/quote]

Masz ten sam problem co ja. Niby dzwięk słychać w okolicy prawego głośnika, jednak gdy Airbag'a dociśnie się z lewej strony, dzwięk ustaje. zdejmę i będę sprawdzać, tobie jak uda się to rozwiązać, to napisz koniecznie ;)

PS. A co radzicie własnie z piszczącymi boczkami drzwi, i boczkami przy tylnej klapie (piszczą gdy jadę po wiekszych dziurach)?
Planowałem zdjąć boczki, i od wewnętrznej strony okleić je jakimś cienkim materiałem typu t-shirt, bo wydaje mi się że boczki od środka ocierają się o ten plastik który jest po nimi.

Czy mam rację i czy to coś da? Próbował ktoś?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""locke90""]PS. A co radzicie własnie z piszczącymi boczkami drzwi, i boczkami przy tylnej klapie (piszczą gdy jadę po wiekszych dziurach)?
Planowałem zdjąć boczki, i od wewnętrznej strony okleić je jakimś cienkim materiałem typu t-shirt, bo wydaje mi się że boczki od środka ocierają się o ten plastik który jest po nimi.
[/quote]
Ja okleiłem całe obrzeże boczku tasmą izolacyjna parcianą (Tesa taka z meszkiem) przez co boczek nie skrzypi o blache. Poza tym mam drzwi wygłuszone matami pod audio a do tego między boczkiem a konstrukcją drzwi jest 6mm karimata. Jest prawie idealnie, jazda po dziurach nie powoduje żadnego dźwięku, jedynie głośnik czasem czymś poruszy. Można jeszcze pomazać spinki sylikonem bo też potrafią zabrzęczeć
l
locke90
Raczkujący
Raczkujący

Faktycznie dobry pomysł z tą taśmą parcianą. Muszę taką owinąć wszystko co znajduje się za airbagiem pasażera, bo bez przerwy coś tam trzeszczy i drga ;)
Awatar użytkownika
zazi1983
Początkujący
Początkujący

Post autor: zazi1983 »

Odgrzeję kotleta.
Od jakiegoś czasu skrzypi mi coś w drzwiach pasażera. Myślę że to uszczelki bo otwierałem drzwi w czasie jazdy i przestawało.
Strasznie mnie to wkurza bo skrzypi jak w żuku. Polecili mi w motoryzacyjnym silikon do uszczelek ale nic nie pomogło :/
Jak to uciszyć?
Obrazek

One LOVE
K
KoKo

Post autor: KoKo »

zazi1983
wymień uszczelki :jester:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”