Koledzy wreszcie zrobiłem zardzewiałą tylną wycieraczkę!!! :yahoo:
W moim Polo 98r po wyczyszczeniu całego mechanizmu i złożeniu go dysza poruszała się razem z wycieraczką dlatego, że była zapieczona na amen w tulei, na której zamocowana jest wycieraczka. I to po jakimś czasie było powodem, że od rdzy zatarł się cały mechanizm. Dysza w tym modelu nie powinna poruszać się za wycieraczką. Jeśli tak jest to nastąpiło zapieczenie samej dyszy i rozszczelnienie pomiędzy nią, a doprowadzającą wodę białą rurką. W takim przypadku część wody do szyb może przedostawać się do wnętrza mechanizmu i powodować korozję - w ostateczności po dłuższym nieużywaniu wycieraczki zapieczenie mechanizmu.
Niestety sama dysza była tak zapieczona, że nic penetrującego nie chciało pomóc, aby ją można było wyciągnąć w całości. Na szczęście biała rurka po kilku dniach wyszła w całości. Jakoś udało mi się połączyć koszulką termo dyszę z białą rurką - chociaż trochę dłubania było. Metalową rurkę rozwierciłem usuwając rdzę no i wszystko działa jak nowe!!!
A w serwisie VW chcieli wcisnąć nowy silnik bo powiedzieli, że tego naprawić się już nie da.
Powodzenia przy naprawach tylnej wycieraczki!