[9N3] Licznik, zamek w drzwiach, w klapie bagażnika.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kamilwlc
Newbie
Newbie

[9N3] Licznik, zamek w drzwiach, w klapie bagażnika.

Post autor: kamilwlc »

Witam, niedawno stałem się posiadaczem Polo 9n3 1.9 tdi więc w związku z tym mam kilka pytań.

Jak wymontować zamek w drzwiach? Chodzi o bębenek, jak jest przykręcony?
Bagażnik otwiera się tylko z kluczyka, po pociągnięciu za klamkę słychać tylko bzyknięcie i nic więcej. Co uległo awarii?
Jakie żarówki w liczniku posiada polówa? Nie działa mi kontrolka od zapalonych świateł mijania. Czy wina leży po stronie licznika, samej żarówki czy jakiegoś czujniczka?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;)
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""kamilwlc""]

Jakie żarówki w liczniku posiada polówa? Nie działa mi kontrolka od zapalonych świateł mijania. Czy wina leży po stronie licznika, samej żarówki czy jakiegoś czujniczka?
[/quote]

Po pierwsze: W polo nie ma żaróweczek, tylko są diody
Po drugie: Polo nie ma kontrolki od świateł mijania :grin:

[quote=""kamilwlc""]

Bagażnik otwiera się tylko z kluczyka, po pociągnięciu za klamkę słychać tylko bzyknięcie i nic więcej. Co uległo awarii?
[/quote]

Pytanie jak długie jest to bzyknięcie i jak brzmi. Jeśli tak:
http://witek6935.wrzuta.pl/audio/1W9ADs ... vw_polo_9n
To jest to dźwięk prawidłowy - dźwięk siłownika zamka. Jeśli nie otwiera zamka, to może ułamał się trzpień siłownika popychający rygiel zamka.

[quote=""kamilwlc""]
Jak wymontować zamek w drzwiach? Chodzi o bębenek, jak jest przykręcony?
[/quote]

Jak otworzysz drzwi, w profilu drzwi są śruby na wysokości klamki:
Obrazek
Zdjęcie z Passata z manuala naprawy mikrostyku zamka: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=457148
We wszystkich autach z grupy VAG jest podobnie.
k
kamilwlc
Newbie
Newbie

Post autor: kamilwlc »

Dzięki wielkie za odpowiedź, w Octavii w liczniku mam kontrolkę i są tam żarówki więc myślałem że tu jest podobnie. Uspokoiłeś mnie. Co to bębenka, za jego trzymanie odpowiada śruba po lewej u góry tak? Co to zamka klapy słychać dokładnie to co wrzuciłeś. Idąc twoim tokiem rozumowania, co należy wymienić? Cały zamek czy można jakoś dokupić sam ten trzpień? Sorry za takie pytania, ale odnośnie tego autka jestem goły a wolę się dowiedzieć co mnie czeka przed rozbiórką :)

EDIT:
Klapa bagażnika opanowana, okazało się, że jedna śrubka trzymająca ten silnik z trzpieniem wypadła i zamiast otwierać klapę to odsuwał się ;) Ale pojawił się nowy problem. Przestał działać spryskiwacz tylnej szyby, okazało się, że płyn ucieka spod auta, szybka obczajka, auto do góry, koło w dół, nadkole i przy zbiorniczku wszystko ok. Cieknie gdzieś z okolic półosi, dokładniej nad nią ale nie jestem w stanie wcisnąć tam ręki, nie mam kanału więc od spodu też nic nie mogę zrobić. Miał ktoś taki problem? Auto, wieczna skarbonka.. :niewiem:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”