[9N3] Cena I przeglądu gwarancyjnego?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
przemko83
Raczkujący
Raczkujący

[9N3] Cena I przeglądu gwarancyjnego?

Post autor: przemko83 »

Na ile mogą mnie strzelić na kase przy pierwszym przeglądzie serwisowym (po roku) zakładając że będzie wymieniony olej i filtr,oraz uszczelka w drzwiach która sie zestarzała i pęka-woda lekko przenika do środka?
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

700-900zł

-- Pon Sie 31, 2009 5:05 pm --

[quote=""przemko83""]która sie zestarzała i [/quote]
po roku Ci sie zestarzała? :shock:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
p
przemko83
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: przemko83 »

po roku troche zparciała i są takie mikropęknięcia.piszesz ze 700 zł to dużo.Zastanawiam się co by sie stało jakbym wymienił olej u jakiegoś prywaciarza to czy bym stracił gwarancje?tak poza tym to nic więcej nie ma do wymiany.auto jest na gwarancji
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""przemko83""]po roku troche zparciała i są takie mikropęknięcia[/quote]
dziwne że po roku ją szlak trafił :shock: a jaki przebieg auta?

[quote=""przemko83""]piszesz ze 700 zł to dużo[/quote]
w ASO niestety się cenią :grin:
podam Ci prosty przykład na bezpieczniku 10A. w ASO taki bezpiecznik kosztuje 1.80zł a w zwykłym motoryzacyjnym u Pana Kowalskiego taki sam kosztuje 0,50zł

[quote=""przemko83""].Zastanawiam się co by sie stało jakbym wymienił olej u jakiegoś prywaciarza[/quote]
raczej chyba by sie nic nie stało, teoretycznie jak jest na gwarancji to nikt poza ASO nie powinnien przy nim grzebać ;)

ja osobiście przez okres gwarancji bym robił tzw. przeglady okresowe w ASO. drogo bo drogo ale można pózniej sobie zaoszczędzić problemów przy ewentualnych naprawach gwarancyjnych typu ze: nie zalał Pan oleju zalecanego przez producenta i to było efektem owej usterki.

Według mnie jak kupuje się auto żeby pojeździć nim 2-4 lata to warto robić przeglądy w ASO, bo ma się te wpisy w książce serwisowej i przy ewentualnej sprzedaży łatwiej znaleźć klienta bo większość ludzi "leci" na te wpisy :-D
A jeśli masz zamiar jezdzic autem 10 lat to ja bym nie robił przegladów w ASO. Zrobił bym tylko te przeglądy w ASO, które wypadają w czasie trwania gwarancji.

[quote=""przemko83""]nic więcej nie ma do wymiany[/quote]
filtr oleju

to takie moje osobiste przemyślenia, decyzja należy do Ciebie :thumbsup:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
rafcioss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rafcioss »

W Gdańsku na Przymorzu w ASO koszt pierwszego przeglądu serwisowego na gwarancji wynosi 450zł ( olej+filtr) bez tej uszczelki.Jeśli chodzi o wpisy to podzielam kolegę z tym że ludzie lecą na te kwadratowe pieczatki z ASO.
A uszczelkę to zgłoś w ramach gwarancji łaski nie robią
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Post autor: STAR CREAM »

Witam
Ja mam polówkę z lutego 2008 roku z Francji
Moje pytanie czy gwarancja ją obejmuje, czy mogę jechac na I przegląd jak ma 17400 (wcześniej nigdzie nie była)
francuz - creative złomology
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""STAR CREAM""]Moje pytanie czy gwarancja ją obejmuje, czy mogę jechac na I przegląd jak ma 17400 (wcześniej nigdzie nie była)[/quote]
a co ma gwarancja do przeglądu? :grin:

ogólnie to VW zaleca przegląd po 1 roku lub po przejechaniu 15000 km
Obrazek
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

No np że jak nie robisz przeglądów to tracisz gwarancje ? Olej to ja moge sobie sam wymienić nie musze nabijać kieszeni ASO Tylko zastanawiam się co potem czy nie będą sie wykręcać jak coś sie stanie i nie będzie pieczątki
J
Jarek74
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jarek74 »

jesli pierwszy przegląd miał być po 15tu tysiącach a pojedziesz do ASO przy 17tu tysiącach przebiegu to moim zdaniem jest już po gwarancji chyba że silnik zalany jest olejem "long life" to wtedy co 30 tys. km przeglądy sie robi.
W ASO zapewne można stwierdzić jaki jest aktualnie olej tzn. jakim był zalany w fabryce.
4 dni temu byłem na przeglądzie i podpytałem o olej "long life" i przeglądy w takiej sytuacji
Obrazek
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

No i już wiem od 2007,2008 roku VW zalewa olejem Long ... cos tam i wtedy na 1 przegląd jedziesz po 30000
W moim wypadku już nie bardzo sie to opłaca bo do końca gwarancji zostało 7 m-c a mam zrobione 18000.
Jeśli we wlepce w książce serwisowej masz symbol QG1 to zalany jest tym Longiem.
W Krk za przegląd wołają 1100 !!!!! Więc daruję sobie.
P
Pawco
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawco »

[quote=""STAR CREAM""]No i już wiem od 2007,2008 roku VW zalewa olejem Long ... cos tam i wtedy na 1 przegląd jedziesz po 30000 [/quote]

Ja mam z 2008 a nie jest zalany Long-iem a za przegląd w ASO w Rumii płaciłem 470zl :)
J
Jarek74
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jarek74 »

W cale nie musiu być zalany long life'm!
ten symbol QG1 oznacza tylko że jest przystosowany do takiego oleju.
To jaki jest u Ciebie aktualnie olej można ustalić w serwisie po nr VIN pod warunkiem że ostatni przegląd był zrobiony w ASO Volkswagena lub auto jest przed pierwszym przeglądem więc olej jest jeszcze fabryczny. Mi powiedzieli jaki dokładnie mam olej w silniku - ostatni przegląd był również w ASO Volswagena tyle, że innym.
Za przegląd po 45 tys. km. w ASO VW w Gdańsku zapłaciłem równe 500 zl.
Z tego co mi powiedzieli odnosnie long life'a wynika, że w warunkach polskich nie warto przechodzić na long life'a.
30 tys km w naszych warunkach to bardzo dużo i jesli ktoś pojawia sie w serwisie / warsztacie tylko przy okazji przeglądów olejowych może oznaczać przegapienie pewnych usterek wynikających z trudnych warunków eksploatacji samochodu na naszych "drogach".
Obrazek
Awatar użytkownika
STAR CREAM
Początkujący
Początkujący

Mnie tak w ASO w Krakowie powiedzieli. A 1100 i tak nie dam, sam sobie olej wymienię i już.
Gość twierdził że jeśli auto ma tyle przejechane to już by się świeciła kontrolka serwis.
P
Pawco
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pawco »

[quote=""STAR CREAM""]jeśli auto ma tyle przejechane to już by się świeciła kontrolka serwis[/quote]

serwis można zresetować :)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""Stanley08""]ak sobie zarzyczysz dolanie płynu do spryskiwacza to też Cię policzą, [/quote]
nie pytają o to czy sobie życzysz, jak widzą że jest mało to dolewaj Ci płyn ktorego 1l kosztuje kilkanascie zlociszy :shock:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”