boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Daimos »

[quote=""suff""]ja tam bym kombinowal z walcem, może lekko skośnym z jednej strony coby pozbyć sie fal stojących w obudowie, a policzenie objętości takiej figury to Pikuś ... Pan Pikuś. Przestrzenie ktore by zostały wypełniłbym coby ładnie leżał.[/quote]
Co do walca, to chyba by wyszedł "Pikuś" nawet "Pan Pikuś" a nie walec :) bo tam przecież nie ma dużo miejsca, ale może się mylę, sprawdzę na pewno
[quote=""Wojciechu""]a intertechnik MDS08? u mnie w Polo smiga jeden, w SRT miałem dwa... i dawały rade[/quote]
Tak poszukałem po forach i ogólnie ludzie narzekają, że ten MDS08 jest słaby, fakt że nie szukam głośnika, który obudzi sąsiadów z 10 piętra, jak będę odjeżdżał z pod bloku ;) ale póki co, na temat R1S410, który polecił NobySun, nie mogę znaleźć żadnej negatywnej opinii (a taka była pierwsza, jaką znalazłem na temat intertechnika ;) )

btw może ktoś słyszał HERTZ DS 250 ? albo ES 250?
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

[quote=""Daimos""]Co do walca, to chyba by wyszedł "Pikuś" nawet "Pan Pikuś" a nie walec bo tam przecież nie ma dużo miejsca, ale może się mylę, sprawdzę na pewno[/quote]

Pamiętaj, że wszystko zależy od głębokości montażowej danego głośnika. Jedne potrzebują 100mm a inne 400 ;-)

Poza tym jeśli decydujesz się na montaż głośnika we wnęce po kole zapasowym to prawdopodobnie decydujesz się także na zrobienie jakiegoś podwyższenia coby ten głośnik zabezpieczyć przed uszkodzeniem podczas przewożenia bagażów. Równie dobrze to podwyższenie może być wyższe zostawiając trochę przestrzeni montażowej dla wzmacniacza i kondensatora...

[quote=""Daimos""]btw może ktoś słyszał HERTZ DS 250 ? albo ES 250?[/quote]
Jedź do MediaMarkt i posłuchaj ;-)
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

artykuł oddany więc nudy!
z nudów i ciekawości zrobiłem szybki szkic w CADzie (odnoszą się do pamięci a nie wymiarów rzeczywistych) ale sprawdziłem objętość.

Obrazek

powyższy rys. przedstawia przybliżony kształt tego co mam, wprawdzie wyidealizowany jeśli chodzi o krągłości, ale wiadomo o co chodzi, gdyż faktyczny kształt jest nieco bardziej kwadratowy w najgłębszym miejscu.

Ale, objętość tego co jest na rysunku wynosi 13,1 litra :piwo: . Więc przy założeniu że to będzie bardziej, jak już wspomniałem, kwadratowe i chyba większe - to max może sięgnąć 15litrów. Ale do takiego czegoś trzeba by zdjąć wymiary :idea:

------edit------

właśnie zauważyłem że następny post będzie 100tnym :bb:
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

suff chodzi o zabudowe nadkola, a nie miejsca na koło zapasowe, nie jestem aż takim maniakiem dźwięku, żeby w razie złapania gumy dzwonić po pomoc, albo na feldze jeździć :)

[quote=""NobySun""]artykuł oddany więc nudy!
z nudów i ciekawości zrobiłem szybki szkic w CADzie (odnoszą się do pamięci a nie wymiarów rzeczywistych) ale sprawdziłem objętość.

Obrazek

powyższy rys. przedstawia przybliżony kształt tego co mam, wprawdzie wyidealizowany jeśli chodzi o krągłości, ale wiadomo o co chodzi, gdyż faktyczny kształt jest nieco bardziej kwadratowy w najgłębszym miejscu.

Ale, objętość tego co jest na rysunku wynosi 13,1 litra :piwo: . Więc przy założeniu że to będzie bardziej, jak już wspomniałem, kwadratowe i chyba większe - to max może sięgnąć 15litrów. Ale do takiego czegoś trzeba by zdjąć wymiary :idea:

------edit------

właśnie zauważyłem że następny post będzie 100tnym :bb:[/quote]

No to nie wiele w tej wnęce się mieści, ale kilka cm sześcianu jeszcze można dodać i będzie dobrze myślę
Gratuluję zbliżającego się 100 postu :D
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

[quote=""Daimos""]suff chodzi o zabudowe nadkola, a nie miejsca na koło zapasowe, nie jestem aż takim maniakiem dźwięku, żeby w razie złapania gumy dzwonić po pomoc, albo na feldze jeździć [/quote]

Osz kuna chata, nie wiem co mi się ubzdurało, i dlaczego sobie wbiłem, że chodzi o miejsce na koło zapasowe. Chyba projekt nad którym aktualnie siedzę mnie rozkojarza za bardzo. Mea culpa... no i walec tam faktycznie sie nie zmieści :-)

Myślałem o nadkolu u siebie, ale po pomierzeniu wszystkiego stwierdziłem ze wole uciąć z 25cm bagażnika coby zrobić skrzynkę, a w nadkole wsadzić ewentualnie kondensator no i zostanie troche miejsca także na montaż w skrzynce wzmacniacza.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""Daimos""]chodzi o zabudowe nadkola, a nie miejsca na koło zapasowe, nie jestem aż takim maniakiem dźwięku, żeby w razie złapania gumy dzwonić po pomoc, albo na feldze jeździć :)[/quote]

zawsze można koło zostawić, a nad tym zrobić całą zabudowę, razem z wnęką na wzmacniacz, etc., a całość dać na takich zawiasach jakie się stosuje w łózkach, żeby bez problemu móc to dźwignąć :)

ale zabudowa wnęki za nadkolem też jest dobra, tylko pamiętaj, żeby to można było bez większego problemu wyciągnąć jakby Ci się któraś żarówka przepaliła :)

osobiście wolałbym podnieść podłogę bagażnika i tam upchnąć klocki, a we wnęce za nadkolem zrobić jakiś schowek, etc. :)
ale to moja wizja bagażnika :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""Toto""][quote=""Daimos""]chodzi o zabudowe nadkola, a nie miejsca na koło zapasowe, nie jestem aż takim maniakiem dźwięku, żeby w razie złapania gumy dzwonić po pomoc, albo na feldze jeździć :)[/quote]

zawsze można koło zostawić, a nad tym zrobić całą zabudowę, razem z wnęką na wzmacniacz, etc., a całość dać na takich zawiasach jakie się stosuje w łózkach, żeby bez problemu móc to dźwignąć :)

ale zabudowa wnęki za nadkolem też jest dobra, tylko pamiętaj, żeby to można było bez większego problemu wyciągnąć jakby Ci się któraś żarówka przepaliła :)

osobiście wolałbym podnieść podłogę bagażnika i tam upchnąć klocki, a we wnęce za nadkolem zrobić jakiś schowek, etc. :)
ale to moja wizja bagażnika :)[/quote]
Tylko mi zależy na jak najlepszej organizacji przestrzeni
Robiąc obudowę głośnika tak jak to radzisz, zajmę chyba więcej miejsca niż robiąc to w nadkolu, oczywiście biorę pod uwagę fakt, że koło zapasowe musi być i to zwykłe, nie jakaś dojazdówka :)
a schowków będzie sporo, bo obok głośnika zostanie niewykorzystana przestrzeń, ew na kondensator, a i w podłodze jak wsadzę dwa wzmacniacze, jeszcze kilka schowków będzie można zorganizować ;)
Awatar użytkownika
P3C1U
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: P3C1U »

Przymierzam sie do zakupy wlasnie tego wzmacniacza mam juz zamontowane 4x Helixy DB 62.1 Oczywiscie chcialbym to podpiac pod ten wzmacniacz Radio polacze kablem cyfrowym bo takie wyjscie mam z radia teraz tylko czy uciagnie mi to dodatkowo jakas mala skrzyneczke basowa do bagaznika jezeli tak prosze o porade co kupic za skrzynke
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""P3C1U""]Przymierzam sie do zakupy wlasnie tego wzmacniacza mam juz zamontowane 4x Helixy DB 62.1 Oczywiscie chcialbym to podpiac pod ten wzmacniacz Radio polacze kablem cyfrowym bo takie wyjscie mam z radia teraz tylko czy uciagnie mi to dodatkowo jakas mala skrzyneczke basowa do bagaznika jezeli tak prosze o porade co kupic za skrzynke[/quote]

A dlaczego właśnie ten Blaupunkt?
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

i po co Ci 4x Helix DB? Polo jest na tyle malym autkiem ze 2 glosniki wystarcza :-)
Awatar użytkownika
Primo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Primo »

Dobra jeśli chodzi o 2 obcje, mają sie przeciąć w pod lusterkiem wewnętrznym ale na jakiej wysokości. Ale to moze się tyczy gwizdków w słupkach a w przypadku maskownic lusterek są one bardziej zboku, wiec może należy ten pkt przecięcia przesunąć troche do tyłu samochodu tzn tak żeby były skierowane na głowe osoby siedzącej w fotelu po przekątnej?
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

każdy robi jak uważa, jak jemu się podoba i jaką ma wizję :) nie mówię, że Twoja jest zła albo bezsensu, bo jeżeli to wszystko zrobisz tak jak chcesz to mnie też będzie się podobać :) więc nic tylko czekać na rezultaty :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
D
Daimos
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

[quote=""Toto""]każdy robi jak uważa, jak jemu się podoba i jaką ma wizję :) nie mówię, że Twoja jest zła albo bezsensu, bo jeżeli to wszystko zrobisz tak jak chcesz to mnie też będzie się podobać :) więc nic tylko czekać na rezultaty :)[/quote]
hehe no tak, znowu jakby wszyscy robili tak samo, nie było by to takie ciekawe :) poczekam aż się trochę ociepli i do roboty, zdam relację na forum jak wszystko zrobię ;)
Awatar użytkownika
P3C1U
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: P3C1U »

Dlatego ten blaupunkt bo ma DTS , mam duzo plyt w DTSie

a co do 4x helixow, mam zrobione tak jak w wersji GTI z tylu w boczkach porobione i oczywiscie przod w drzwiach
Awatar użytkownika
rangerek
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: rangerek »

a jak ustawisz scenę? tzn gdzie planujesz umieścić "centrum" a co do płyt w DTSie to wiedz że koncertów najczęściej słucha się ze stereo :D bo z tyłu to raczej nikt nie gra a co najwyżej echo jest :)
Bronisławów 2006 | Turawa 2006 | Pławniowice 2006 | Muszynka 2006/2007 | Ślesin 2007 | Kłodzko 2007/2008 | Więcbork 2008
Obrazek
prywatne www | firma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”