[9n/9N3] wszystko o: stuki/puki/skrzypienie/zgrzyty/piski

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

o
ojciecszestny
Newbie
Newbie

Post autor: ojciecszestny »

Polo 1.4 TDI 2003
Witam
Mam od jakiegoś czasu problem, który powoli ale jednak nasila się.
Podczas gwałtownych zmian prędkości słychać trzaski-zgrzyty z okolic przedniego zawieszenia.
Nie są to poduszki ponieważ podczas postoju zmiana obrotów przebiega normalnie...
Zgrzyt lub zgrzyty słychać najczęściej podczas:
- szybkiego puszczanie gazu w trakcie jazdy na dowolnym biegu
- szybkiego wdepnięcia i puszczania pedału hamulca w trakcie jazdy
- hamowania pulsacyjnego - skrzypi wtedy jak stara wersalka podczas "wiecie czego" ;P
- jazdy na luzie po nierównościach z małą prędkością

Należy dodać, że podczas jednostajnego przyśpieszania czy hamowania nic nie trzeszczy nie stuka z przodu.

Po wizycie w myjni wraz z ciśnieniowym myciem podwozia wszelkie zgrzyty zanikły, jednak tylko na kilka godzin. Czyżby woda wyschła i wróciło?

Postanowiłem wczołgać się pod auto i wszystko co w zasięgu ręki potraktować WD40. Skrzypienie ustało na 1,5 dnia.

Wiem, że prawdopodobnie czeka mnie wizyta w warsztacie, ale może ktoś będzie potrafił pomóc - doradzić. Nie wiem czy to luzy, czy zniszczone gumy ale zaczyna być dosyć głośne i denerwujące.
m
marcink
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcink »

Najprawdopodobniej problem z tulejami w zawieszeniu przednim. Miałem to samo. Po wymianie. Skrzypienie ustało
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

Zauważyłem u siebie dziwny stuk z okolic przedniego zawieszenia, pojawia się on podczas dodawania gazu, niezależenie od prędkości czy biegu. Musze wkręcać auto powyżej 3tyś obrotów i na prawdę baaaardzo delikatnie naciskać na gaz, żeby nie dało się zauważyć tego "łup". Czy rozwiązania szukać w tulejach wachacza? Dodam, że Polo ma obecnie 97 000km przebiegu.
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: kafar »

Mam w swoim polo 9n to samo i nie wiem co to może być najbardziej słychać na zimnym silniku z przodu z prawej strony ale 28 lutego mam przegląd i może diagnosta znajdzie przyczynę .
Grupa Mazowiecka- "Młoda Gwardia"
kafar
http://polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/131762
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Z doświadczenia nie wiem, ale na forum czytałem o takich przypadkach. Ludzie wskazywali i jak się później okazywało - słusznie, że to co słychać to przegub zewnętrzny. Jego usterka podobno charakteryzuje się stukaniem przy dodawaniu gazu. Ja u siebie wymieniałem przegub, ale z innej przyczyny... Kupiłem przegub firmy PASCAL w InterCarsie za 75zł.

Pozdrawiam
b
bocianjk
Newbie
Newbie

Post autor: bocianjk »

witam wszystkich.
otóż w lutym tego roku wymieniłem w swojej Poli 1.4 tdi 2004 r. drązki kierownicze, końcówki do tych drążków oraz tylną tuleje wahacza przedniego oraz gumy belki stabilizatora. na nierównościach cisza. jednak jak skręcam prawie na maksa w lewo i zahamuje słychać takie jedno głuche pukniecie. nie występuje ono zawsze ale dość często. czasem również stuknie jak gwałtownie ruszam. byłem u mechanika sprawdził ze nie ma żadnych luzów i powiedział ze na jego gust to maglownica do wymiany. przebieg auta 115 tys.
tak wiec moje pytanie czy to jest możliwe? a jeśli nie to co możne być przyczyna i co sprawdzić?
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

Mogę napisać, że przyczyną jest wybity drążek kierowniczy, ma luz i dlatego słychać te stuki.
T
Tony
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tony »

a ten stuk był przed naprawa?
V ZLOT   PKP  2010
VI ZLOT  PKP  2011:
I MIEJSCE W TURNIEJU PIŁKI NOZNEJ.GRUPA MAZOWIECKA

Grupa Mazowiecka -Stara gwardia
Smigałem: Polo 6n2 sdi , 6n2 gti ,Golfik 4 ,  9n 1.9TDI     
:  Audi A6 C6 3.2 Fsi .Audi Q7 4.2. Hyundai I 30 1.4
Awatar użytkownika
kafar
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: kafar »

Ja u siebie wymieniłem przegub zewnętrzny ale stuki są nadal hałasuje bardziej przy małych prędkościach jak dodam gazu wymiana drążka załatwi sprawę bo mam też do wymiany tarcze i klocki i nie wiem czy to to może być przyczyną stuków .
A wracając do stuków wczoraj byłem u znajomego mechanika przejechał się za mną polo i były mniejsze stuki jak te przy tym jak się jedzie samemu czy to może mieć wpływ na to że jest obciążenie z prawej strony to stuka mniej może ktoś wyjaśni tą zagadkę.
Grupa Mazowiecka- "Młoda Gwardia"
kafar
http://polskajazda.pl/Samochody/Volkswagen/Polo/131762
Obrazek
"błogosławieni c
Awatar użytkownika
Piecia1022
Początkujący
Początkujący

Post autor: Piecia1022 »

Witam ja taki problem z hamulcem ręczny, gdy zostawię na ręcznym pod górką to jak wsiadam i wysiadam to coś skrzypie z prawej strony tylu .
a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: aviator »

Jak w tytule - przy cofaniu i skrecaniu w prawo kierownicy czasami slychac taki jakby pisk, lub ocieranie . . . nie zawsze.
Co to moze byc?
Awatar użytkownika
rado_olsztyn
Początkujący
Początkujący

Post autor: rado_olsztyn »

aviator:
ja bym obstawial ze łozysko sie konczy w ktoryms kole ( otwieraj okno na zmiane i sprawdz w ktorym ) Ale sprawdz czy dzieje sie tak samo z jazda do przodu.
VW Polo 1.9 TDI Highline 74 KW / 101 kM; 2002 r. 3-drzwi.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

u mnie sie teraz pojawily skrzypienia jakiegos elementu gumowego ale jak popada descz lub jest chlodno,skrzypy słychac po jezdzie na nierownosciach lub przy energicznym dodaniu gazu i puszczenia go ,czy to poduszka skrzyni czy jakas guma w amortyzatorze ?
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Mam problem ze stukiami z prawej strony(przód). Stukanie nasila się podczas jazdy po dziurach. Byłem na stacji diagnostycznej i niby nie ma zadnych luzów. Czy to możliwe ze takie odgłosy wydaje amortyzator? tzn poduszka się wybiła ?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Mati, czy stukanie potrafi nie wystąpić na większych dziurach a przy małych i intensywnych szczególnie się nasila?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”