U mnie na 100% stuki z przodu z lewej strony (od kierowcy) to wina poduszki silnika/skrzyni biegów.
W jednym z serwisów wymienili tuleje wahaczy, chcieli wymienić łączniki stabilizatora ale doszli do wniosku, że to nie to po czym zbyli mnie twierdząc, że to pewnie jakiś plastik a takimi rzeczami zajmuje się dział blacharsko-lakierniczym i tam mam sobie iść.
W dziale blacharsko-lakierniczym po jeździe próbnej gościu stwierdził, że to górne mocowanie tylnego amortyzatora z lewej strony. Mocowanie wymienili ale to oczywiście nic nie dało. Nie wykonali nawet jazdy próbnej aby stwierdzić czy jest OK czy nie.
Na dodatek od jednego doradcy serwisowego (nie z działu blacharsko-lakierniczego tylko tego zwykłego) usłyszałem nawet w trakcie rozmowny o tych stukach, że "to tylko samochód"...
Zmieniłem serwis.
Znowu rozebrano zawieszenie przednie i wykonano ileś jazd próbnych. Nic nie stwierdzono. Nikt mnie jednak nie zbył i wyglądało na to, że im zależy aby to znaleźć – zaproponowali zostawienie samochodu na dłużej.
Umówiłem się na wizytę za dwa. Zdemontowano poduszki silnika i je nasmarowano i stuki ustąpiły. Wykonali kilka jazd próbnych i jak byli pewni, że jest OK. zadzwonili, że auto do odbioru.
Mam jednak wrażenie, że się po jakimś czasie stuki wróciły ale na jak na razie w dużo mniejszym stopniu. Jeśli stwierdzę na 100%, że jednak dalej stuka to będą poduchy do wymiany.
Auto na gwarancji do 11 października br.
Dla ludzi z 3miasta powiem tylko, że z całego serca polecam serwis Plichata z Gdańsku! Osobiście jestem zaskoczony podejściem do mnie jako klienta i do mojego problemu z samochodem!