Śruby w kołach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
michciopolo
Newbie
Newbie

Śruby w kołach

Post autor: michciopolo »

Koledzy mam zapytanie: W obecnej chwili mam opony letnie na alufelgach. Czy jak będę zmieniał na opony zimowe, które mam założone na felgi metalowe będę musiał zmienić śruby na krótsze?
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Z tego co sie orientuje to tak do felg stalowych sruby sa krótsze ale nie jestem pewnie w 100 %
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

tak, musisz koniecznie zmienić na krótsze śruby, ja ostatnio zmieniałem i dłuższe śruby obcierają o samo regulator w bębnach.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

zwroc takze uwage na dolna czesc kopulki. ja na przyklad do stalowych mam okragle a do alu mam stozkowe.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zgadza się, kiedyś pytałem mechanika i powiedział że pod alufelgi śruby są dłuższe i inaczej zakończone,
pasuje mieć śruby pod alu i osobno pod stalówki, ja powiem wam że mam jedne tylko śruby i na nich jeżdzę na alu i na stalówkach wszystko jest OK, tylko śruby do stalówek nie wolno zbyt mocno przykręcać do alusów bo można zniszczyć profil otworu z racji że alufelga jest miększa.
civic r18a2/407 1,6 HDi
v
vanquisz
Początkujący
Początkujący

Post autor: vanquisz »

A ja podepnę sie z pytaniem.
Czy oryginalne śruby ze stalowych felg wystarczą do alufelg? ET49
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Wszytsko zalezy jakie sruby sa przy alu. vag daje do staluwek sruby z lbem kulistym a ale to zalezy jaki producent. Co do dlugosci to wsadz w sciagniete kolo srube i od wewnetrznej strony zlap za gwint i zmierz ile wystaje. ET nie ma nic do tego bo gniazdo por srube moze byc plytkie jaki i glebokoe a to decyduje o tym ile bedzie wystawac gwintu. Z racji ze wiekszosc producentow stosuje sruby stozkowe to do staluwek bediz etrzeba zakupic z lbem kulistym.
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

dodam swoje 5gr
stalówki
śruby z łbem kulistym
aluski
śruby z łbem stożkowym

każdy alus ma inne głebokości gniazda samej śruby także trzeba sprawdzić
najbezpieczniejsza długość śruby to taka która w naszym przypadku (czyli M12x1,5) da się wkręcić na min 6 obrotów co daje 6*1,5=9mm a max to 8 obrotów bo wtedy może chaczyć o rzeczy wew piasty
pamiętać też trzeba że gwint w piaście z przodu, nie zaczyna się zaraz przy powierzchni tylko po ok 2mm
co daje nam już min 11mm potrzebnego gwintu a niewiadomą pozostaje tylko głębokość gniazda śruby w feldze którą w sumie też można sprawdzić i jest to wymiar od powierzchni styku felgi z piastą do do miejsca załamania czyli początku stożka
sumując wymiary i dodając 2mm dla bezpieczeństwa mamy potrzebny wymiar czyli długość śruby czyli długość samego gwintu żeby nie było :jester:
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""polokolo""]dodam swoje 5gr
stalówki
śruby z łbem kulistym
aluski
śruby z łbem stożkowym[/quote]
niestety to nie jest reguła wszystkie występują i z kulą i ze stożkiem
Obrazek
Awatar użytkownika
michałoś
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michałoś »

Ja mam jeden komplet do alu i stalówek, przejeździłem już jedną zimę i 2 lata i jest dobrze <yes>
VW Polo Classic 1.4 60km 97r. || Sprzedane
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”