Koledzy mam zapytanie: W obecnej chwili mam opony letnie na alufelgach. Czy jak będę zmieniał na opony zimowe, które mam założone na felgi metalowe będę musiał zmienić śruby na krótsze?
zgadza się, kiedyś pytałem mechanika i powiedział że pod alufelgi śruby są dłuższe i inaczej zakończone,
pasuje mieć śruby pod alu i osobno pod stalówki, ja powiem wam że mam jedne tylko śruby i na nich jeżdzę na alu i na stalówkach wszystko jest OK, tylko śruby do stalówek nie wolno zbyt mocno przykręcać do alusów bo można zniszczyć profil otworu z racji że alufelga jest miększa.
Wszytsko zalezy jakie sruby sa przy alu. vag daje do staluwek sruby z lbem kulistym a ale to zalezy jaki producent. Co do dlugosci to wsadz w sciagniete kolo srube i od wewnetrznej strony zlap za gwint i zmierz ile wystaje. ET nie ma nic do tego bo gniazdo por srube moze byc plytkie jaki i glebokoe a to decyduje o tym ile bedzie wystawac gwintu. Z racji ze wiekszosc producentow stosuje sruby stozkowe to do staluwek bediz etrzeba zakupic z lbem kulistym.
dodam swoje 5gr
stalówki
śruby z łbem kulistym
aluski
śruby z łbem stożkowym
każdy alus ma inne głebokości gniazda samej śruby także trzeba sprawdzić
najbezpieczniejsza długość śruby to taka która w naszym przypadku (czyli M12x1,5) da się wkręcić na min 6 obrotów co daje 6*1,5=9mm a max to 8 obrotów bo wtedy może chaczyć o rzeczy wew piasty
pamiętać też trzeba że gwint w piaście z przodu, nie zaczyna się zaraz przy powierzchni tylko po ok 2mm
co daje nam już min 11mm potrzebnego gwintu a niewiadomą pozostaje tylko głębokość gniazda śruby w feldze którą w sumie też można sprawdzić i jest to wymiar od powierzchni styku felgi z piastą do do miejsca załamania czyli początku stożka
sumując wymiary i dodając 2mm dla bezpieczeństwa mamy potrzebny wymiar czyli długość śruby czyli długość samego gwintu żeby nie było :jester:
[quote=""polokolo""]dodam swoje 5gr
stalówki
śruby z łbem kulistym
aluski
śruby z łbem stożkowym[/quote]
niestety to nie jest reguła wszystkie występują i z kulą i ze stożkiem